Coll-Lligó
Avinyó

1300 m al nord-est d'El Borró

XVI-XVII
    Està en ruïnes
    Marc Cucurella Pinilla

Masia de planta baixa, primera planta i golfes, amb una superfície aproximada de 160 m2, de la qual es conserva tot el mur perimetral gairebé en dues terceres parts de l'original. Igualment, dins de la casa hi observem diversos murs i elements arquitectònics relacionats amb la casa, com un possible pou i un forn.

Hi ha molta vegetació tan a l'exterior com a l'interior que posen en perill l'estructura.

Durant el període de creixament de l'economia de la zona degut a l'increment de la producció de la vinya, just abans de la fil·loxera, el Bages i, Avinyó en particular, van esdevenir una zona clau de progrés. És, doncs, en aquest període on es creen forces masies que, un cop aparegui la crisi econòmica, hauran de quedar buides, són els famosos masos rònecs. Aquestes masies són les que trobem avui dia en un estat de ruïna.

- TRESSERRA, Joan (prev.) (1932). Notes històriques de Sant Joan d'Avinyó, Manresa.