Clot del Vilar
Prats de Lluçanès

Sector nord-est del terme municipal
    A 150 metres de la carretera BP-4653, punt quilomètric 2'400

Barroc
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Integral
    Jordi Compte i Marta Homs

El Clot del Vilar és una masia situada sobre un turó a l'est del santuari de Lourdes, dominant la vall de la riera Lluçanès, a pocs metres de la carretera BP-4653. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum central dedicat a l'habitatge, fruit de múltiples reformes i ampliacions, i diverses estructures d'ús agropecuari. L'edifici, de planta baixa i primer pis, està construït amb murs de càrrega de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades i emmarcant les obertures. La teulada és de doble vessant amb aigües a la façana principal i posterior. La façana principal, orientada al sud, queda dividida en tres parts. La central, la més antiga; la de l'esquerra, moderna i dedicada a l'habitatge i les diverses estructures d'ús agropecuari a la dreta. El volum central presenta a la planta baixa, un portal emmarcat amb pedra bisellada i la data de 1730 inscrita a la llinda, i dues finestres de petites dimensions, una emmarcada simplement amb pedra i l'altra emmarcada amb pedra treballada a mode d'espitllera. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada, la de l'esquerra amb ampit motllurat i la de la dreta amb ampit de pedra. La part esquerra, fruit d'una ampliació moderna, sobresurt lleugerament cap a l'exterior. A la façana arrebossada construïda amb obra, s'hi observen dues obertures per planta. Finalment, la part dreta està formada per un cobert construït amb maçoneria de pedra; una estructura, possiblement el femer, també construït amb maçoneria de pedra; i un cobert modern ubicat a una alçada inferior a causa del desnivell. A la façana oest s'hi observa clarament l'ampliació moderna, ja que la façana queda dividida en dos parts, la de l'esquerra construïda amb maçoneria de pedra, i la de la dreta construïda amb obra, i amb l'arrebossat escrostonat. A la part dreta hi ha dues finestres de nova obertura a nivell de primer pis i a la part esquerra, una finestra emmarcada amb pedra treballada a mode d'espitllera a nivell de planta baixa i dues finestres emmarcades amb maó al primer pis. La façana nord queda dividida per una cantonada diferenciada que ha quedat integrada al mur denotant una ampliació moderna a l'oest del volum original. A la part que correspon al volum central hi ha una estructura de maó que sobresurt a nivell de planta baixa i dues finestres al primer pis, una emmarcada amb maó i l'altra emmarcada amb pedra bisellada i ampit de pedra desgastat. A la part dreta hi ha quatre finestres, dues a la planta baixa i dues al primer pis, totes emmarcades amb maó. A l'esquerra del volum principal hi ha la façana posterior de les diverses estructures descrites en la façana principal. Al cobert adossat al volum principal s'hi observa una finestra de nova obertura; a l'estructura de pedra del costat hi ha una finestra emmarcada amb monòlits de pedra treballada al primer pis i una gran obertura a la planta baixa que dóna accés a l'interior de l'estructura, amb volta de canó de maçoneria de pedra. El portal, d'arc rebaixat, està emmarcat amb brancals de pedra treballada i lloses a plec de llibre en l'arc. La façana oest queda dominada pels cossos adossats. Només queda a l'exterior l'extrem dret de la façana on s'observa una porta de nova obertura a la planta baixa, i dues finestres al primer pis, ambdues emmarcades amb pedra bisellada i ampit de pedra desgastat, tot i que la de l'esquerra queda mig tapiada pel cos adossat. A més de les estructures d'ús agropecuari descrites, hi ha diverses estructures del mateix ús a uns metres de la façana principal, tancant un pati que té una porta al costat oest, per on s'accedeix a la masia.

El Clot del Vilar va ser edificada durant la primera meitat del segle XVIII, tal com ho indica la llinda de la porta principal, amb inscripció datada l'any 1730.