Cista de Perers
Moià

Moianès
    A l'oest de Moià i a 500 m en direcció nord-oest de la masia de Perers. Km 31,6 de la N-141-c a Vic.
    En un pla anomenat " Sot de la tomba ".

41.81142
    2.14006
    428572
    4629196
    08138 - 158
    Prehistòric
    Edats dels Metalls
    Museïtzat
    Sí, ACCN 1533, nº 008
    Ajuntament - Pl. Sant Sebastià, 1 08180 Moià
    Cristina Casinos

Dolmen de cista rectangular oberta formada per tres lloses de pedra calcària. La llosa lateral dreta està caiguda cap a l'interior de la cambra orientada d'est a oest. La llosa de la coberta ha desaparegut, però en canvi es conserva una part del cromlec i del túmul. Conserva la llosa lateral esquerra i la posterior dempeus, tot i que estan bastant erosionades.

La seva excavació, als anys seixanta, va demostrar que el megàlit va ser espoliat d'antic. Només van recuperar-s'hi diferents restes humanes molt fragmentades i fragments ceràmics sense forma ni decoració.
    A l'inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya és denominat: Sot de la tomba de Can Parés i com tipologia: Lloc d'enterrament inhumació col·lectiu dolmen. La cronologia donada a l'inventari de la Generalitat és: Bronze antic ( -1800/
    -1500 ).

Durant l'any 1957 va ser excavat per R. Batista i J. Surroca.
    Les restes arqueològiques (sílex i ceràmica) i antropològiques trobades eren escasses i el terreny havia estat bastant contaminat.

Batista i Noguera, R, Pericot, L ( 1961); Sepulcros Megalíticos de la comarca del Moyanés. Instituto de Prehistória y Arqueología de la Diputación Provincial de Barcelona. Casa Provincial de Caridad, Imprenta-Escuela. Fascículo I. Barcelona.
    Generalitat de Catalunya (2007); Servei del Patrimoni Arquitectònic. Barcelona.
    Romeu, A; Roca, J (2004); Sepulcres Megalítics supervivents a la subcomarca del Moianès Gener.