Cingle del Llop
Santa Maria d'Oló

    Moianès
    Sector nord-occidental del terme
    Emplaçament
    Ctra. BP-4313, al km. 22,1 camí direcció nord fins Prat d'Orriols, seguir a peu i creuar riera
    417

    Coordenades:

    41.89945
    2.03732
    420147
    4639060
    Número de fitxa
    08258-13
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Difícil
    Altres
    Titularitat
    Privada
    08258A002000360000AB
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    El Cingle del Llop, junt amb el Cingle Grona, és un dels més espectaculars de la riera Gavarresa. Ambdós es troben en un dels seus meandres, tot just entrar al terme de Santa Maria d'Oló. En aquest indret, prop de la Frau, la riera forma un gran meandre orientat cap al nord. Sobre la primera corba del meandre la riera ha anat erosionant el serrat anomenat Baga de cal Llop i ha configurat aquest imponent cingle. Des de la mateixa carena del serrat comença un gran tall pràcticament vertical que arriba fins a la riera. La paret adopta una forma arrodonida que va perfilant la mitja circumferència d'aquesta corba del meandre. I ben bé fregant els peus del cingle discorre la riera. És sorprenent el contrast entre el curs de la riera, que se situa en un terreny totalment planer i envoltada per un esplèndid bosc de ribera, i la paret vertical del cingle, d'un roig intens, que s'eleva fins a una alçada d'uns 70 metres. Tot i que l'ascensió a la part alta del serrat és una mica dificultosa, val la pena per poder contemplar una espectacular vista de tot el cingle. Una mica més endavant, en el sector més exterior del meandre, hi trobem el Cingle Grona.
    En el seu curs mitjà la riera Gavarresa travessa el municipi de Santa Maria d'Oló pel seu sector nord-occidental. És un tram amb poc pendent en què la riera perd velocitat i adopta una estructura en forma de meandres, obrint camí a mesura que va desgastant el terreny. La riera ha anat erosionant els serrats per on passa i, com a resultat, n'han quedat unes espectaculars cingleres que deixen a la vista els estrats sedimentaris, que són fets amb materials molt tous: margues, gresos, guixos i argiles, normalment d'un color roig força intens.

    AA.DD. (1997). Guia d'espais d'interès natural del Bages. Centre d'Estudis del Bages; Institució Catalana d'Història Natural, Manresa, p. 63-68.
    Anònim "Cingleres de la Gavarresa. Santa Maria d'Oló . Itinerari de natura. Ruta 3" (fullet de difusió). Ajuntament de Santa Maria d'Oló.
    FENOY GALINDO, Elsa; VILANOVA ROS, Josep (1991). "El paisatge d'Oló: relleu, clima i vegetació", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 10-37.