Ciments del Biosca
Calonge de Segarra

Ciments del Biosca. El Soler. 08281. Calonge de Segarra
    Situat en el camí que neix de la C-1412 km32 i que porta a Santa Magdalena.

La major part del conjunt es troba en ruïna.
    Jordi Seró i Ferrer. [IN] SITU SCP

Pel camí que porta a Santa Magdalena de la Vall trobem aquest gran conjunt d'edificacions que pertanyien a la cimentera industrial dels Ciments del Biosca. La majoria es troben ubicades al mateix indret, però per l'entorn es poden trobar petites edificacions escampades.
    Totes les edificacions presenten un estat ruïnós tant les fetes amb carreus de pedra com les fetes amb maons. Les edificacions on hi ha els forns, es troben al turó i es caracteritzen per ser de petites dimensions. Cal destacar-hi una gran paret de pedra amb contraforts per salvar el desnivell de la muntanya. A la part inferior s'hi observa un entrada amb volta de canó amb rajol que donava a una boca d'un forn.
    La resta d'edificacions s'hi tractava el material obtingut. Cal destacar entre aquestes edificacions, la que servia d'habitatge als treballadors i que es troba només arribar. És un gran edifici de planta rectangular amb planta baixa i planta de pis, amb els pisos del treballadors ben delimitats. Tenien les façanes arrebossades, i s'hi pot observar part de la inscripció que fa referència als Ciments del Biosca. Aquest edifici ens recorda en part a les cases del treballadors de les colònies tèxtils i industrials.

A l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat de Catalunya consta com a Cal Boixacs. Cal Boixacs és una masia de l'entorn, però no la més propera.

Es tractava d'una de les cimentes més importants de les zona. Als anys 50 del segle XX va començar la seva activitat, i al cap de pocs anys no solament eren propietaris d'aquesta cimentera sinó que també ho eren d'altres de l'entorn. La majoria dels treballadors van venir d'Andalusia, per aquest motiu es van construir els habitatges. La seva activitat va durar fins a finals dels anys 70 del segle XX.