Centre Parroquial
Ripollet

Noucentisme
    Centre reformat al 2010
    Bisbat de Barcelona, Carrer del Bisbe 5, Barcelona (08002)
    J Douet

Edifici entre mitgeres amb funcions de teatre i auditori construït en maó vist i estructurat en soterrani, planta baixa i primer pis. La façana principal es troba encarada a migidia i s'accedeix a l'entrada a través d'una doble escala que salva el desnivell entre soterrani i la planta baixa. A la planta principal es troben dues finestres geminades a cada banda de la porta i una de sola a l'extrem, totes d'arc de mig punt. Al pis s'observa una amplia tribuna (antiga sala del projector de cine i actual control de llum i so) en voladís de tres cossos, un central amb tres finestres, i dos laterals cadascun amb una finestra. L'edifici es troba coronat amb una cornisa emmotllada de tram ondulant, rematada als extrems per una decoració de boles, pintada en blanc. Just sota la cornisa hi ha un respirall en forma de creu. L'interior de l'edifici té usos polivalents, i es troba dividit en estances múltiples, però destaca l'existència d'una gran sala central destinada a activitats teatrals, que compta amb un escenari que es remunta als inicis de l'edifici. Es tracta d'un escenari de llistons de fusta emmarcat per una boca formada per dues semicolumnes de guix pintades en color blanc, entre les quals es situa un tram daurat. L'interior de l'escenari conserva les bambolines originals del 1925. Amb la reconstrucció de la dècada del 1950 al pati de butaques del teatre li fou afegit un cos elevat destinat a acollir un projector de cinema on fins fa poc es conservaven dos projectors de la marca OSSA de la dècada dels anys 50, que s'han cedit al CIP Molí d'en Rata.

El Centre ha estat des dels seus orígens un punt d'irradiació cultural i esportiva, i una peça clau del món artístic i cultural de la vila. [CASANOVA i FONDEVILA 1992:122]. Cal destacar les iniciatives del Centre Parroquial per a fomentar les arts escèniques, des de fa més de 100 anys s'organitzen representacions de teatre de manera continuada a Ripollet, essent una de les activitats més arrelades del poble, especialment per Sant Esteve i la Festa Major. La tradició és tan forta que fins i tot l'ajuntament organitza un concurs bianual de teatre a nivell de tot Catalunya. El Centre conserva una col·lecció de fotografies de les activitats lúdiques i esportives organitzades des dels anys 50.

El centre parroquial fou inaugurat el 1926 com a centre lúdic i cultural i la construcció original comptava amb una façana diferent a l'actual. Durant el conflicte de la Guerra Civil (1936-1939) una de les bombes caigudes a Ripollet va fer esclatar part de l'edifici i va afectar especialment a la façana, que va ser reconstruïda el 1951 donant-li el seu aspecte actual i afegint una petita sala interior per a projectar cinema. Les reformes per a crear una tribuna van tapar les tres finestres geminades del primer pis, i el coronament va substituir l'antiga teulada de carener perpendicular a la façana. Les primeres activitats teatrals a Ripollet les van organitzar el Mossèn Ramon Fort amb el Conjunt d'Amics del Teatre. En els seus orígens, el Centre Parroquial va ser la Joventut Catòlica de Ripollet, construïda en uns terrenys a la Rambla de Sant Jordi cedits per la família Gassó de la finca Buxó el 1926. Des del seu origen va ser un punt de radiació cultural i esportiva, amb ballets, dansa, teatre i concerts. Va ser seu del centre excursionista Fent Via, de l'Esbart Dansaire del municipi i del bàsquet, esport introduït a Ripollet l'any 1930. Durant la Guerra Civil va caure una bomba que va malmetre gran part del Centre Parroquial, les seves reformes van ser realitzades, de forma desinteressada, per la gent del poble que van contribuir en material i mà d'obra. La reforma es va inaugurar l'any 1951 i l'any 2010 va ser reformada la sala.

AA.DD (1988) Estudi social de Ripollet. Ajuntament de Ripollet, pp. 104-6, 190-1. CASANOVA I QUEROL, E i FONDEVILA I GUINART, Mª À (1992) Descobrir Ripollet, patrimoni contemporani, Barcelona, pp. 122-3 FONDEVILA I GUINART, Mª À (1992) Descobrir Ripollet, patrimoni contemporani, Barcelona, pp. 122-3. FULLANA, M (1974) Diccionari de l'art i dels oficis de la construcció. Mallorca. MARTOS CALPENA, R i MIMÓ, J (1996). Ripollet, cent anys d'història gràfica. Ripollet, pp. 38, 85. MOGAS SALVADÓ, Manuel (1983) Històries de Ripollet. Ripollet, p. 14.