Cementiri municipal
Palafolls

Camí de Sant Genís

Ajuntament de Palafolls
    Àlvar Saez Puig

El cementiri de Palafolls està situat a l’oest de la població i a una certa distància del nucli urbà.

El més notable d’aquest equipament és, sens dubte, el nou recinte que s’ha habilitat al costat mateix de l’antic cementiri. Es tracta d’un espai caracteritzat per la sensació d’amplitud, acuradament enjardinat i amb abundant gespa.

Els grups nous de nínxols estan situats a la part nord d’aquest espai, orientats a ponent i protegits per una porxada. Les línies són funcionals, netes i aconsegueixen una notable sensació d’harmonia.

El cementiri antic és de planta quadrada amb un pati central on es poden apreciar xiprers. El 2015 s’hi van construir 54 nínxols nous.

Destaca el mur exterior de color blanc i una línia de més d'una dotzena de xiprers. També una porta d'entrada, potser la principal, adovellada i d'arc de mig punt. Trobem, també, realitzat en ceràmica un petit text de Miquel Martí i Pol.

Segons Salicrú (2021) l’últim camí que prenien els palafollencs era cap a Sant Genís. Al llarg dels segles tots han estat enterrats a l’església de Sant Genís i al seu cementiri fins al desembre de 1933, quan l’Ajuntament de Palafolls inaugurarà el Cementiri Municipal,  a mig camí entre  Sant Genís i les Ferreries.

Amb la revolució liberal del XIX van aparèixer els primers cementiris civils, especialment a les grans ciutats, però a Palafolls no serà fins a l’arribada de la Segona República que es crearà el cementiri de titularitat municipal. Fou ben habitual fins als segles XIX i XX  que tots els cementiris parroquials fossin entorn de les esglésies, dins l’espai de les celleres, un fet que ja venia de molt enrere. Amb les assemblees de Pau i Treva, fa mil anys, es va establir un espai de trenta passes entorn de les esglésies on era, sota pena d’excomunió,  prohibida la violència a les persones i als seus béns. Aquest fou també el motiu del naixement de molts pobles, com Sant Genís, a redós de les esglésies amb el seu espai sagrat.

Els enterraments més antics que tenim documentats  són a dins l’església, diverses llicències donades   pel  bisbe  de Girona ens ho certifiquen. Autoritzacions donades a  persones rellevants de la comunitat que  demanaven  ser inhumades a l’interior. El gruix de la població era enterrada en sepultures a l’exterior, la no necessitat de demanar  llicència i la destrucció de  l’arxiu parroquial  durant la Guerra Civil n’ha esborrat les proves. Sí que en el llarg llistat d’últimes voluntats de molts palafollencs, conservades en arxius notarials, deixen  dit que volen ser enterrats al vas o túmul dels seus avantpassats, sense deixar clar a quin lloc era situat. Evidentment que el gruix de la població  no podia ser enterrat en cap altre lloc i estem segurs d’aquesta continuïtat d’enterraments a l’exterior des d‘època medieval fins a les primeres dècades del segle XX.