Cementiri de Santa Maria de Vilanova
Vilanova de Sau

XVII-XIX
    Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, 1. 08500. Vic
    Joan Casas Blasi

El cementiri es troba adossat a la part de tramuntana de l'església de Santa Maria.
    S'hi accedeix per una petita escalinata que dona accés a un petit atri enllosat situat davant la porta de ferro forjat que permet entrar al cementiri.
    El cementiri es troba protegit per un mur. La porta d'entrada es troba a l'oest, davant de la plaça Major. Es troba coronada per un fris triangular amb els angles motllurats i una creu al capdamunt.
    La porta es troba coronada per un arc de migpunt i unes columnes de base quadrada a banda i banda.
    L'interior s'hi troben els nínxols a banda i banda. Algunes lloses al terra indica que alguns enterraments es troben a peu pla. Són les restes més antigues.

La construcció d'aquest cementiri segurament cal relacionar-lo amb les diverses obres de reformes que l'església de Santa Maria sofrí al llarg dels segles XVII al XIX. Al llarg del segle XX també s'han anat incorporant elements a aquest conjunt.
    Cal tenir en compte que l'origen d'una zona d'enterrament en aquest indret ve d'antic, ja que el fet que Santa Maria de Vilanova sigui l'església parroquial ja datada del segle XI indica la presència d'una zona de necròpolis a l'espai conegut coma sagrera, uns 30 passos al redós de l'edifici.