Cementiri de Sant Mateu de Bages
Sant Mateu de Bages

Pla de Sant Mateu. Camí de can Serra
    Des del nucli de Sant Mateu, camí de can Serra, en direcció sud-est, uns 400 m.

Ajuntament de Sant Mateu de Bages
    Jordi Piñero Subirana

Cementiri de Sant Mateu de Bages, situat vora el camí de can Serra, uns 400 m al sud-est del nucli del poble. Està format per un recinte tancat de planta trapezial, amb un mur de pedra que a la part davantera, encarada al nord, és més curta que en la posterior. Té un portal conformat per grans carreus que marquen una pilar a banda i banda d'una porta reixada, amb un frontó de forma semicircular en el qual hi ha gravada una calavera. L'interior és un espai amb gespa, truanes i tres xiprers, que té com a element central un únic mausoleu, propietat de la família Pubill. Els pavellons amb nínxols es troben a la part posterior i al lateral esquerre.

Data a la reixa del portal: 1889

Entorn de la dècada de 1870 es va impulsar la construcció de cementiris allunyats dels nuclis urbans en la majoria de poblacions, entre d'altres motius per raons d'higiene. En el cas de Sant Mateu, segons la data que figura en el portal, el cementiri va inaugurar-se l'any 1889.