Cementiri de Castellbell
Castellbell i el Vilar

    Bages
    Sant Vicenç de Castellbell
    194

    Coordenades:

    41.64188
    1.8609
    405135
    4610642
    Número de fitxa
    08053-31
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Conjunt arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XIX
    Any
    1886
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL -Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (2015)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si (IPA 35025)
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada
    Bisbat de Vic (carrer de Santa Maria, 1 - 08500 VIC)
    Autor de la fitxa
    Jordi Montlló i Laura Bosch

    El cementiri de Sant Vicenç està situat entre l'església, a llevant i que porta el mateix nom, i el castell de Castellbell, a ponent. Envoltat d'una pineda, al capdamunt del turó roquer que domina el meandre del castell i el paisatge de l'entorn.
    Es tracta d'un petit recinte clos de planta rectangular. Té el barri d'entrada de doble fulla, en forja, que dona a l'atri, amb un passadís central resseguit de xipressos que s'obren cap a un edifici central, d'estil neoclàssic. Es tracta del panteó de la família Burés. Té forma de temple. Les motllures de tot l'edifici són sòbries, sense carregaments decoratius. Destaquen dues sanefes a la façana principal: en les inferiors hi ha un motiu geomètric, mentre que a les superiors s'hi pot llegir la inscripció, a mà esquerra "FAMÍLIA" i a mà dreta "BURES". La porta és de ferro amb alguns elements decoratius a base de planxes clavetejades formant unes aspes. La façana està rematada per un prominent frontó amb una creu al capdamunt. Al timpà hi ha un òcul amb les lletres RIP.
    El paredat del mur clos, està fet de pedra de marès, amb elements decoratius de motius vegetals a cada cantonada (el de l'esquerra s'ha malmès) i dos de centrals, per sobre dels muntants de pedra del portal d'accés. Del barri de forja destaca la decoració superior, amb una creu, les inicials de Sant Vicenç i l'any de construcció 1886.
    Entrant a mà esquerra hi ha un rengle de tres pisos de nínxols, superposats, amb coberta de teula, a un sol vessant.

    El cementiri està situat en un petit desnivell que fa el pla davant de l'església, al qual s'hi pot accedir des de dos graons de pedra. Al costat mateix hi ha el pedró.

    L'any 1886 l'amo de la fàbrica Burés va fer construir el cementiri al davant de l'església i el panteó familiar. Aquest nou cementiri substituïa l'antic que estava a tocar de l'església. El senyor Burés va pagar les obres de remodelació i ampliació de l'església.
    Esteve Burés mor al seu domicili del carrer Fontanell, 32, el dia 21 de desembre de 1893 i serà enterrat al panteó familiar.