Cementiri antic de Sant Esteve de Vilaramó
Gaià

  Bages
  Al costat de l'església de Sant Esteve de Vilaramó, al sector nord-est del terme de Gaià
  Emplaçament
  Ctra BV-4402 i seguir pista asfaltada uns 7 km. Al cementiri, camí direcció nord uns 150 m
  588

  Coordenades:

  41.94801
  1.93109
  411403
  4644556
  Número de fitxa
  08090 - 88
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XI-XIX
  Estat de conservació
  Regular
  Restes semi-derruïdes i espai envaït per la vegetació
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08089A004000390000YI
  Autoria de la fitxa
  Jordi Piñero Subirana

  Restes de l'antic cementiri de la parròquia de Sant Esteve de Vilaramó, situades entre l'església i un mas proper, denominat Caseta de Sant Esteve. Concretament, les restes es troben sobre un petit promontori de forma pràcticament circular que constitueix el punt més alt del turó on hi ha l'església; un lloc dominant i amb una extensa panoràmica que va del Prepirineu fins a la serra de Montserrat. El que queda de l'antic cementiri és un mur perimetral que ressegueix el perfil del promontori, amb un tram més arrodonit (al sud) i un altre que forma angle recte (al nord i est). Aquest mur, que en alguns punts es conserva fins a una alçada d'uns dos metres, és obrat amb carreus diversos i irregulars, però és de força qualitat. Al sud-oest s'observa una obertura que devia constituir l'accés al recinte. El seu interior es troba cobert per la vegetació, però s'hi observen els fonaments d'alguns murs i restes d'enderrocs.
  Alguns aspectes ens criden l'atenció. En primer lloc, la forma pràcticament circular del promontori i el fet que s'hagi triat aquest punt, que constitueix la cota més alta del turó, per emplaçar-hi el cementiri. Això, juntament amb la troballa d'indicis arqueològics d'època ibèrica entorn de l'església, i també d'època romana al mas proper denominat Vilaramó, ens fa sospitar de la presència d'alguna possible torre o estructura defensiva anterior al cementiri, i més tenint en compte les característiques dominants del turó.

  L'any 1878 l'església de Sant Esteve de Vilaramó va recuperar la categoria de parròquia, i el 1881 es va bastir l'edifici de la Rectoria, enganxat a la paret de l'església. En aquest període es van fer les últimes reformes de l'església: capella fonda (1898) i nou campanar (1910). El cementiri antic era en el promontori de forma circular que hi ha entre l'església i el mas denominat Caseta de Sant Esteve. Entorn del 1905 es va construir el cementiri nou (l'actual), segons indiquen les inscripcions que s'hi poden veure, i el 1910 es va bastir la capelleta.