Cau de la Lloba
Matadepera

Camí del Coll de la Riba
    Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i Serra de l’Obac

Jordi Montlló Bolart

Cavitat o cova d’uns 10 metres de recorregut situada un xic més amunt de la Font de la Riba, pocs metres abans d’arribar al coll que porta el mateix nom. L’accés es fa pel camí que va des del carrer de l’Alba de la Barata, en plena urbanització de les Pedritxes en direcció al Coll de la Riba. Pocs metres abans d’arribar-hi, a mà esquerra, cal enfilar-se pel marge, on hi ha una marca realitzada pels excursionistes. Un corriol molt estret, s’endinsa en direcció est per la cota 600. Uns quants metres més endavant, s’obre una clariana per donar pas a una enorme codina de conglomerats. Just abans de que el camí s’estrenyi, a mà dreta, en una raconada del mateix conjunt ciclopi, hi ha la font de la Riba, envoltada de falgueres, molses i varis erols d’orella d’os (Ramonda myconi), una planta que viu en les ranures, replans de orques calcàries i conglomerats de zones ombrívoles i fresques, entre els 600 i els 2.000 metres d’altitud. Un cop passada la font, començar l’ascens en diagonal pel bloc fins veure un amuntegament de pedres que senyalen la presència d’un corriolet molt estret que s’endinsa cap el bosc, resseguint ben aviat amb la mà les parets.

En el lloc més estret,  en una factura del conglomerat cal mirar amunt, a mà dreta, car l’accés a la cavitat està situada a l’alçada dels ulls. La boca o entrada dóna pas a una galeria d’una desena de metres que fineix en una raconada d’uns tres metres d’alçada aproximada. Per sobre de la cavitat, un enfonsament del sòl, ha format un avenc de 2 metres de fondària que comunica, a través d’un tram impenetrable amb el sostre del darrer tram de la galeria.

Les úniques referències fins ara conegudes són dels anys 1970, quan membres del GES-CMT i la SIS-CET, realitzaren una exploració. Xavier Badiella, n’aixecà una topografia.

GES-CMT (1979). Nota sobre dues cavitats de Sant Llorenç. Butlletí del GES del CMT. GES. Club Muntanyenc de Terrassa.