Casulls
Sant Mateu de Bages

Demarcació de Castelltallat
    C-25, sortida 114. BV-3009 i seguir pista direcció Castelltallat. A 1700 m camí S-E i després N-W

En ruïna. Li falta la coberta.
    Catàleg de masies (núm. 111)
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès de dimensions mitjanes, en ruïna, que està emplaçada a la part alta d'un contrafort sud (anomenat Solana de Casulls) de la serra de Castelltallat. Se'n conserven els murs perimetrals i interiors pràcticament fins a l'alçada de la coberta, excepte a la part de migdia, on l'estructura es troba més esfondrada. Aquest és justament en el lloc on hi devia haver el portal principal. La construcció és de planta més o menys quadrada i constava de planta baixa més un pis i golfes. El nucli originari es troba a l'angle nord-oest, i posteriorment la casa s'eixamplà cap a ponent i cap a migdia. En aquesta part de migdia es conserva una antiga façana que actualment ha quedat integrada a l'interior. Hi podem veure un portal rematat amb arc escarser i, al seu damunt, una finestra força gran de tipologia similar. A part d'aquesta, la casa pràcticament no té obertures. Els murs són fets amb un aparell força regular, amb blocs de pedra allargats més o menys escantonats. A l'angle nord-oest hi ha adossada una estructura corresponent a una tina. Cap a llevant, vora el camí, queden les restes de dos coberts aïllats.

Inscripció en un carreu entre els enderrocs: AÑO 1810

Per la seva tipologia constructiva podria tractar-se d'una casa aixecada al final del segle XVIII o principis del XIX. La inscripció en un bloc de pedra fora de context, amb la data de 1810, confirmaria aquesta cronologia. Així mateix, en un llistat de cases de Castelltallat de l'any 1819 Casulls ja hi apareix. Tot i això, no es pot descartar que tingui un origen anterior.