Castell de Quer
Prats de Lluçanès

    Osona
    Sector central del terme municipal
    Emplaçament
    A 300 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 71'800

    Coordenades:

    42.00118
    2.02443
    419207
    4650368
    Número de fitxa
    08171-9
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Romànic
    Segle
    XI
    Estat de conservació
    Regular
    De la torre original se'n conserva únicament l'aparell constructiu fins a tres quartes parts de l'alçada total.
    Protecció
    Legal
    BCIN
    National Monument Record
    Defensa
    BCIN R-I-51-5601 / 29-06-1985
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPA. 1478
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 60901DG1590N
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El castell de Quer està situat al costat del casal de Santa Llúcia i de la capella de Santa Llúcia de Quer, sobre un roc elevat actualment reconstruït com una terrassa. La torre, de planta circular, va ser molt reformada en la restauració que s'hi féu. Del seu aspecte original se'n pot destriar l'aparell constructiu (carreus regulars), que arriba fins a les tres quartes parts de la seva alçada actual. En la part alta, reconstruïda amb nous carreus, hi ha finestres rectangulars i és coberta per un terrat amb barana de ferro. L'interior de la torre ha estat molt modificat i actualment és ocupat per una escala de planta quadrada que condueix al terrat.

    El castell de Quer és esmentat des de 1056, quan Ermessenda, de la família dels vicaris comtals de Balsareny, casada amb Sunifred II de Lluçà, donà al seu fill Ramon, levita, tot l'alou anomenat Quer (Cher), amb edificis, terres i pertinences. Era possessió dels senyors de Lluçà i fou cedit com a dotació al canonge Berenguer Sunifred de Lluçà. En morir aquest (1099) el llegà a la canònica de Vic, que l'infeudà als Lluçà, llinatge que en mantingué la castlania fins al segle XIV.

    AADD, Catalunya Romànica. Osona. Volum II, Enciclopèdia Catalana, S.A, 1984. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Prats de Lluçanès, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat l'agost de 2006.