Castell de Pierola
Els Hostalets de Pierola

  Anoia
  Can Palomas
  Emplaçament
  En un turó al costat de Can Palomas
  349 m

  Coordenades:

  41.54037
  1.7955
  399531
  4599446
  Número de fitxa
  08162 - 61
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Segle
  X
  Any
  963
  Estat de conservació
  Dolent
  Restes molt fraccionades i disperses
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  08161A00900026
  Autoria de la fitxa
  Natàlia Salazar Ortiz/Jordina Sales Carbonell

  En un turó situat uns 150 m a l'est de Can Palomas, es troben les restes d'una sèrie de murs força potents, fets amb pedra irregular de la zona i argamassa. Superficialment, es troben també moltes restes de teula àrab, testimoni de que en el lloc hi va haver algun tipus de construcció. Des del turó, estratègicament situat i amb excel·lent visibilitat, es divisen, entre altres, els castells de Martorell, del Papiol i la torre de La Guàrdia del Bruc.

  Els moradors de Can Palomas anomenen "Serral" el turó on hi ha les restes arqueològiques, però als mapes topogràfics aquest nom no apareix.

  La primera referència que es té de Pierola és la menció del Castell de Pierola en un document de l'any 963. El castell va pertànyer als vescomtes de Barcelona entre els segles X i XII, fins que Alfons el Franc va cedir la baronia de Pierola a Asbert de Mediona. Segons la documentació baix medieval, és possible que el castell passés a ser un mas, situació que es mantindria fins a un moment indeterminat d'època moderna.

  TÉRMENS SAMSÓ, Josep; VALLS JUNYENT, Francesc (1990): "Pierola", Història de l'Anoia, vol. II, Manresa, p. 120-124.