Castell de les Pujades / de Carinyenes
Castellví de la Marca

A l'est del nucli de Castellví de la Marca i a 150m al nord de la masia del Castell de les Pujades
    Emplaçament
    A l'alçada del quilòmetre 5,5 de la carretera B-212 (Vilafranca del Penedès-Sant Jaume dels Domenys)

41.33264
    1.62565
    384997
    4576595
    08065 - 56
    Caldria vigilar les remocions de terra que s'hi puguin fer.
    INVENTARI DEL PATRIMONI ARQUEOLÒGIC.
    Tríade scp

Jaciment arqueològic amb la localització els anys cinquanta de material arqueològic i estructures al fer-se unes remocions en els terrenys (no es feu excavació arqueològica): ceràmica, tègula, dolia, molins, que foren llençats al torrent i recuperats en part per en Pere Giró. Ell mateix documentà unes sitges amb ceràmica ibèrica en un marge al costat de l'antic camí, que no s'han localitzat mai més, i el pagès li explicà una troballa d'anys enrera d'uns enterraments amb morter i lloses a la part superior del turonet. Tot plegat podria tractar-se de l'existència d'algun tipus d'ocupació ibèrica (amb sitges d'emmagatzematge) i d'un establiment agrícola d'època romana (vil·la), al voltant del segle I dC., ubicat a la zona de la plana. En el promontori, hi hauria una necròpolis de la mateixa època o posterior (tardorromana) a l'establiment antic (no podem precisar més per manca absoluta de restes materials i documentals). L'existència de materials arqueològics en superfície ens fa suposar que possiblement encara quedin restes del jaciment (tant de la vil·la com de la necròpolis).

Referència cartogràfica: mapa topogràfic de Catalunya 1:5000, Ratera 419-4-8 (276-128). Institut Cartogràfic de Catalunya. 1a. Edició: setembre 1995 COMPTE: Té la mateixa denominació la masia i el jaciment.

L'any 1950 fou localitzat el jaciment de forma casual per en Pere Giró i Romeu de la Secció d'Arqueologia del Museu de Vilafranca, al fer les troballes de gran quantitat de material arqueològic en superfície i abocades en un torrent després d'explanar un camp. Les actuals prospeccions ens amplien la zona del jaciment.

BALIL ILLANA, Alberto i Eduardo RIPOLL PERELLÓ(1952)."Noticiario. Actividad arqueológica en Cataluña durante los años 1950-1951". Dins: Archivo Español de Arqueolgía, Madrid, vol.XXV, núm85, 1er.semetre, pàg.182 GIRÓ ROMEU, Pere.(1964-1965) "Notas de Arqueología de Cataluña y Baleares: Castellví de la Marca". Dins: Ampurias. Barcelona, vol.XXVI-XXVII, pàg.266. ESTRADA, J. (1969). Vias y poblamiento en el territorio del Area Metropolitana de Barcelona. Barcelona: Comisión de Urbanismo B65, pàg.63.