Castell de Castellfollit
Castellfollit del Boix

Castell de Sant Pere. Est de Castellfollit del Boix
    Emplaçament
    Darrera el cementiri de l’església de Sant Pere agafar un caminet a la dreta fins un antic dipòsit. Allà continuar pel caminet de l’esquerra.
    677

41.66904
    1.70458
    392161
    4613842
    08059 - 203
    X-XVIII
    Enderrocat
    Monument històric / 651-MH / R-I-51-5358 / Decret / 22/04/1949 / BOE / 05/05/1949
    733 / 20502
    Científic/Cultural
    08058A006000460000PT
    Núria Cabañas. Web Cultura, SCP.

El castell termenat de Castellfollit del Boix es troba situat dalt d’una carena amb un domini visual de gairebé tota la comarca del Bages, a la banda de llevant del municipi. Actualment es conserven dos murs, un amb una orientació nord-oest i un segon amb una orientació est-oest. Estan construïts damunt el basament natural de roca i conserven una alçada aproximada de 5 m. El parament dels murs és de carreus ben escairats amb filades regulars rejuntats amb morter de calç.

El castell de Castellfollit del Boix apareix documentat  l’any 967 pertanyent a la família Calders, que el tenia en alou dels vescomtes d’Osona. L’any 1075 apareix documentat i relacionat amb la família dels Calders en el testament de Ramon Guadall de Calders, on hi consta aquest castell entre d’altres. L’any 1105 apareix novament citat en el testament de Guillem de Calders, el qual deixa a la seva esposa Guilla, filla de la vescomtessa Ermessendis de Cardona, el castell de Castell fulit de Box, entre d’altres castells.

A partir del segle XIII va passar sota domini dels senyors d’Òdena qui adquiriren tota la jurisdicció del castell l’any 1393. El domini dels senyors d’Òdena va perdurar fins el segle XVI, quan va passar als administradors de l’Hospital General de Barcelona, que el van conservar el domini fins a l’abolició dels drets jurisdiccionals a principis del segle XIX.

AAVV. (1981): Catalunya romànica. El Bages. Vol. XI. Pòrtic. Barcelona. Fundació Enciclopèdia Catalana.

CATALÀ, P. (1990): Els Castells Catalans. Vol V. Rafael Dalmau Editor. Barcelona.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arquitectònic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya. Patrimoni Arqueològic i paleontològic del terme municipal de Castellfollit del Boix. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya.

MARTÍN, R.  (1987): Castellfollit del Boix a Història del Bages I. Edicions Selectes. Manresa.

SITJES, X. (2013): Els castells i torres medievals del Bages. Monogràfics, 29. Centre d’Estudis del Bages. Manresa