Castell d'Argençola
Argençola

  Anoia
  Argençola
  Emplaçament
  A la part més alta del poble d'Argençola.
  765

  Coordenades:

  41.59794
  1.44275
  370222
  4606309
  Número de fitxa
  08008-137
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Segle
  XI-XII
  Estat de conservació
  Dolent
  No hi ha estructures exteriors visibles, exceptuant les esmentades anteriorment. La majoria restes colgades o desaparegudes, degut a la utilització de la pedra del castell, per alçar edificacions a l'entorn d'aquest, com l'església
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN R - I- 51 - 5178
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA: 870
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament d'Argençola. Major, s/n. 08717 Argençola
  Autor de la fitxa
  Jordi Seró i Ferrer. IN SITU S.C.P.

  Situat a la part més alta del poble d'Argençola. Avui en dia pràcticament en ruïnes, solament es conserven estructures a l'interior del turó. Tal com és descriu a la Catalunya Romànica, cal destacar els basaments d'una torre rodona d'uns 7,30 m de diàmetre extern i d'uns 1,70 m de diàmetre intern, amb un mur de 2,85 m de gruix. L'aparell dels paraments interns és fet amb blocs de pedra de petites dimensions i ben escairats disposats horitzontalment. A tocar d'aquesta torre, s'hi troben les restes d'un espai de perímetre irregular amb un mur perforat per una porta, delimitada superiorment amb una llinda de fusta. L'aparell és semblant al de la torre. Prop d'aquestes es conserva una construcció rectangular coberta amb una volta de pedra, amb una obertura a la part superior a mode d'esvoranc, que podria tractar-se d'una cisterna.

  El terme d'Argençola apareix documentat per primera vegada a l'any 1012. La primera referència del castell és del 1031, quan va morir Mager, germà del senyor d'Argençola, Clariana i Rocamora, i fou jurat el seu testament en la primitiva església.

  AA.VV. (1992). Catalunya Romànica. Vol. XIX. L'Anoia. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana.