Castell Berguedà o Castell de Madrona
Berga

  Berguedà
  Muntanya de Queralt
  Emplaçament
  A ponent del santuari de Queralt, damunt del tossal anomenat Castellberguedà.

  Coordenades:

  42.10667
  1.82188
  402593
  4662291
  Número de fitxa
  08022 - 48
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Medieval
  Segle
  XI-XII
  Estat de conservació
  Dolent
  Protecció
  Legal
  BCIN
  National Monument Record
  Defensa
  BCIN R-I-51-5205
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  CC.AA. nº 6408
  Accés
  Difícil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Solsona, plaça del Palau s/n (Solsona)
  Autoria de la fitxa
  Albert Rumbo Soler i Isaac Soca Torres.

  Les restes del Castell Berguedà o Castell de Madrona es troben dalt del tossal anomenat Castellberguedà. Actualment, aquestes restes es limiten a acumulacions pètries que podrien ser restes dels murs de les torres segons les hipòtesis més lògiques i creïbles. El topònim del tossal, Castellberguedà, reforçaria aquesta idea.

  Durant les Guerres Carlines es bastiren fortificacions carlines damunt les restes que pressumptament corresponen al Castell Berguedà, la qual cosa les malmeté encara més, puix hom afirma que aquestes fortificacions s'el·laboraren amb les restes dels murs conservats. Malgrat tot, seria imprescindible que s'hi portés a terme algun tipus d'excavació que permetés de conèixer més aquestes restes.

  Hom ha identificat les restes conservades damunt del Castellberguedà amb un dels cinc castells que esmenta el testament del trobador Guillem de Berguedà, concretament amb el Castell de Madrona. Aquesta identificació ha vingut donada per la proximitat amb l'església romànica de Sant Pere de Madrona. Per tenir-ne una total seguretat i poder situar definitivament les restes als segles XI i XII, caldria fer-hi una prospecció arqueològica rigorosa. Hom també ha cregut veure restes del castell al mateix Santuari de Queralt. El cert és que la situació de l'indret és molt estratègica i no resulta il·lògic suposar que si hom va construir el Santuari al segle XIV aprofités les restes, parets i pedres, d'una construcció anterior. L'escassa superfície del tossal ha portat a creure que potser el castell s'aixecava a l'indret de l'actual Santuari i que al cim hi podia haver existit una torre de guaita, les restes de la qual serien les que es conserven.

  CATALÀ i ROCA, Pere: Els Castells Catalans, volum V, Barcelona, 1976, pàgs. 966-970. CASELLAS, I.; ROSSINYOL, J.M.; SANTANDREU, D.: Castells medievals del Berguedà (2), Berga, 1999, pàgs. 14-17. RIU i RIU, Manuel: "El misteriós Castellberguedà i els vescomtes de Berguedà", L'Erol, 34, estiu-tardor 1991, pàgs. 16-18. BELLÉS, Xavier: "El castell de Madrona", L'Erol, 34, estiu-tardor 1991, pàgs. 20-23. AADD: Guia del Berguedà, Berga, 1985, pàg. 176.