Castanyola
Taradell

Camí de Castanyola

X-XIX
    BI.Catàleg de béns a protegir. POUM de Taradell. 2009
    Marta Lloret. Antequem, S.L.

Castanyola és una masia d'origen medieval de la qual se'n conserva part de l'estructura, identificada a la part de ponent i tramuntana. Al segle XIX s'hi va fer una reforma significativa. És un edifici de planta rectangular que s'estructura en tres crugies. Consta de planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener perpendicular a la façana. El frontis es composa segons tres eixos d'obertures amb llinda de fusta i brancals ceràmics, com ho són les poques finestres de les façanes laterals i posterior. A la planta baixa dels murs de tramuntana i ponent s'observen diverses espitlleres, situades dins els coberts que s'adossen en aquestes façanes. El tractament exterior dels murs és de restes d'arrebossat, entre les que s'observa el parament de pedra. El ràfec està acabat amb cabirons. A l'interior s'hi conserva la distribució original. En el cobert que hi ha davant la casa hi ha un pou de pedra molt profund.

Està documentada des de l'any 959, quan consta entre les donacions de terres que feu l'ardiaca Ansemon a l'església de Sant Pere de la Seu de Vic, com la casa de Galindó que fou de Benjamí. En el capbreu de 1339 consta que el mas tenia arrendades terres dels Vilademany, senyors del castell de Taradell. En una acta de possessió de l'any 1375, el cavaller Ramon de Roudors, hereu de Pere de Madriguera, li va vendre a Guillem d'Om, prevere beneficiat de la capella de Santa Maria de Mont-rodon, el mas Castanyola per 50 lliures barceloneses. Des d'aleshores, el mas quedaria unit al benefici de la capella de Santa Maria de Mont-rodon (Perg. 324 Arxiu del marquès Saudín, Biblioteca de Catalunya).

ORDEIG, R. (1999). Catalunya Carolíngia: els Comtats d'Osona i Manresa. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans.