Castanyers de can Terrer
Sant Pere de Vilamajor

Can Terrer (veïnat de Santa Susanna)
    A tocar de la cruïlla del camí de Sant Elies amb el de Santa Susanna.

Virgínia Cepero González

Castanyeda d'origen antròpic, formada per un gran nombre d'exemplars de castanyers (Castanea sativa). L'escorça és bruna i més llisa en els exemplars més joves i gruixuda, gris-fosca i clivellada en estelles encreuades longitudinals, en els exemplars més vells. Les fulles d'aquests arbres són simples, alternes i caduques amb el pecíol curt i el limbe d'uns 20 cm de llargària per uns 5 cm d'amplada. L'anvers és lluent. Les flors masculines són disposades en aments compostos de 5 a 6, o més, glomèruls de flors. En canvi, les femenines es troben al peu de les inflorescències masculines en petits grups. El fruit d'aquest arbre és la castanya, que es reuneix en un màxim de tres, dins d'una pellofa coriàcia i espinosa, que s'obre a la tardor i cau al terra.
    La castanyeda del Terrer és un indret de gran valor paisatgístic, i una zona de nidificació d'un gran nombre d'ocells.

Tradicionalment, l'home ha afavorit la plantació de castanyers per a l'aprofitament del seu fruit i de la seva fusta. Les castanyedes ocupen una extensió considerable al massís del Montseny, per les seves condicions favorables del sòl i del clima.
    El seu conreu es va estendre en època romana per a l'obtenció de farina panificable de castanya.

NUET, J.; PANAREDA, J.Mª. (1986) "Les castanyedes al Montseny", Revista Ausa núm. XII/116. Ed. Patronat d'Estudis Ausonencs - Institut d'Estudis Catalans, p. 65-78.
    HERRERO i BARÓ, H. (2012) "Els castanyers del Terrer. On buscar el fruit més preuat del Montseny". D'aquí: la revista gratuïta de gent, racons i coses nostres, nº 11 (novembre 2012). Sant Antoni de Vilamajor: Banchs de Comunicació.