Casilla del "Peón Caminero" a Òdena
Òdena

  Anoia
  C-37z
  Emplaçament
  Tot just sortir del nucli d'Òdena, prop de can Valls, en direcció a Manresa.

  Coordenades:

  41.61173
  1.64626
  387206
  4607553
  Número de fitxa
  08143 - 32
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  002321100CG80H0001TG
  Autoria de la fitxa
  Josep-Vicenç Mestre i Casanova

  Edifici de dues plantes, amb dues vivendes per dues famílies. A la primera planta hi ha els espais que podem denominar d'ús comú i de magatzem i a la part superior les habitacions destinades a les famílies del "peón caminero".

  Descripció extreta de la fitxa de l' Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental d'Òdena, Diputació de Barcelona, Servei del Patrimoni Local i Ajuntament d'Òdena. Barcelona, 2013.

  Segons Josep-Vicenç Mestre: "El "peón caminero" era l'encarregat del manteniment d'un tram de la carretera de terra. Generalment era un tram de 6 Km. Netejava les "cunetes", tapava forats i clots... El "peón camineroa d'aquesta "casilla" s'encarregava del manteniment de la carretera des d'Igualada fins a cal Valls i des d'aquí fins a Maians.
  Aquesta feina es va continuar fins i tot després d'asfaltar les carreteres. Aleshores ja no vivien a les "casilles" sinó que anaven amb una colla. A Òdena el darrer que recordem era el Tonet (Antonio Figueres)".

  Inventari del Patrimoni Històric, Arquitectònic i Ambiental d'Òdena, Diputació de Barcelona, Servei del Patrimoni Local i Ajuntament d'Òdena. Barcelona, 2013.
  MESTRE CASANOVA, Josep-Vicenç (1999): "L'àlbum d'Òdena", Col·lecció l'Àlbum de Catalunya: Els Municipis de Catalunya en Cromos, Geographica Mapamundi, Òdena
  ORTUETA HILBERATH, Elena de (2000) "Modelos de casillas de peones camineros". Actas del Tercer Congreso Nacional de Historia de la Construcción, Sevilla, 26-28 octubre.