Caseta dels Carboners de Gréixer Guardiola de Berguedà

  Berguedà
  Sota el nucli de Gréixer
  Al costat de la pista que ascendeix a Gréixer des del la BV. 40124 després de passar la tanca
  1102

  Coordenades:

  42.28526
  1.84806
  405026
  4682092
  08099-230
  Patrimoni immoble
  Edifici
  XX
  Bo
  En desús però en bon estat.
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08098A00100007
  Pere Cascante i Torrella

  Antiga caseta que acollia als carboners de Gréixer. Es tracta d'una petita construcció que queda a peu pla de la pista que puja a Gréixer. Té una forma rectangular composta per una una única planta amb coberta a un sol vessant de teula ceràmica damunt de cavalls i llates de fusta. La porta es situa a la part central i està flanquejada per dues finestres de petites dimensions. L'aparell és de maçoneria i reble amb restes de revestiment de calç a les seves parets.

  Es tracta d'una estructura abandonada.

  Les carboneres eren situades en llocs obacs i prop de camins i vies de comunicació. Atès que l'operació de carboneig durava bastants dies i no es podia abandonar; el carboner havia de tenir un lloc on fer-hi estada a prop de l'explotació ja que i tal com s'ha dit els nuclis habitats més propers com Gréixer, Escriu, Gavarrós o Pardinella quedaven allunyats per poder-hi pernoctar una vegada hagués acabat el jornal. No obstant i tal com és el cas a la zona de Gréixer hi havia una caseta per allotjar els carboners que tenien les carboneres més a prop del nucli.

  SÀNCHEZ I VICENS, J (2008). "Arqueologia del paisatge. Un cas pràctic" a El Picot Negre, revista informativa del Parc Natural del Cadí i Moixeró. Núm. 12. pp.