Caseta de l'Agustí
Tagamanent

Sota el turó de Can Coll, passat el Pla de Santa Maria, seguint el camí de darrera les Planes.

XVIII?
    Força cobert per la vegetació.
    Anna M. Gómez

Construcció on encara resten en peus les quatre cantonades, tot i que el seu estat de conservació no és massa bo. Aquesta caseta presenta una estructura de dos pisos on encara s'observen les diverses dependències: habitacions i cuina, i on es conserva un forn casolà del tot cobert. La tècnica constructiva seguida es basa en el carreu de procedència local, de dimensions mitjanes, ben escairat i lligat amb morter. Les obertures estan emmarcades amb llindes de pedra local i disposades de forma plana. Es molt difícil descriure les seves característiques arquitectòniques ja que es troba ben amagada per la vegetació prop del camí que surt cap a la dreta, de darrera les Planes.

Aquesta caseta s'adscriuria a l'auge constructiu documentat per tota la zona, que tingué lloc durant al segle XVII i XVIII. Segurament es tractaria d'una petita masoveria dependent de l'Agustí, i d'aquí li vindria el nom. Una mica lluny de la casa, al tocar del camí hi ha una llinda de pedra local i de grans dimensions amb la data de 1673 gravada junt amb una creu. Aquest monòlit té una clara vinculació amb la casa, però es desconeix si es tracta de la documentació d'una reforma o del mateix moment constructiu. La documentació cadastral sobre la casa no serà gaire generosa; ens diu que el seu propietari al 1861 era un tal Jaume Pareras i ens la situa a la parròquia de Santa Maria de Tagamanent

GARCIA-PEY, E. (1998). Tagamanent. Recull de noms de casa i de lloc. Ajuntament de Tagamanent. p. 29.