Cases del carrer dels Espilons
Monistrol de Montserrat

Nucli urbà. Carrer dels Espilons.

Gòtic
    Helena Garcia Navarro

A l'entrada del carrer (pel carrer del Puig) hi ha una façana força llarga amb uns arcs, per sota dels quals s'entra al carrer dels Espilons, a través d'unes escales. A l'inici del carrer, en aquesta casa, destaca una finestra gòtica. Les parets són de pedra i tàpia arrebossada, i la teulada de teula.
    El carrer presenta un fort desnivell, i és estret i tortuós, salvant amb escales els trams superior i inferior.

En l'època medieval, i fins entrat el segle XVII, el nucli urbà era format pels carrers de Sant Pere, del Pont, de Sant Joan, les places d ela Font Gran, del Pont (amb el Palau Prioral), la plaça del Bo-Bo, i més de l'indret d'Es Pilons. Ja durant el segle XVII s'afegirien el raval del Camp, la Concepció, el carrer de Manresa i el del Puig. La resta de carrerons intercalats s'anirien formant a les eixides d'uns i altres.

Giralt-Rogent (1978). "Fitxa de l'inventari de patrimoni cultural europeu". Barcelona: Col·legi d'Arquitectes
    REDÓ I MARTÍ, Salvador (1988). Monistrol de Montserrat a "Història del Bages - II". Manresa: Parcir, edicions selectes.