Cases de Joan Batllori
Sant Feliu de Llobregat

  Baix Llobregat
  Plaça de l'estació, 2 / Passeig de Nadal, 30

  Coordenades:

  41.3826
  2.04768
  420373
  4581668
  Número de fitxa
  08211 - 143
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Contemporani
  Modernisme
  Segle
  XX
  Any
  1914
  Melcior Viñals i Muñoz
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  IPA
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  19162
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  0418801DF2801G
  Autoria de la fitxa
  CENTRE D'ESTUDIS COMARCALS DEL BAIX LLOBREGAT

  Edifici cantoner de grans dimensions que acull diversos habitatges entre mitgeres amb sortida al Passeig Nadal i a la Plaça de l'Estació. És de planta quadrangular i volumetria cúbica. Te planta baixa i planta pis amb terrat a la catalana. Actualment els espais de la planta baixa estan ocupats per botigues. Té una estructura compositiva complicada, degut a les grans diferències que s'observen entre els diferents cossos de la façana i també entre els elements que s'hi troben.
  Així, a la planta baixa crida l'atenció el fet que les sis obertures existents responen a tres models diferents pel que fa a la forma (arcs rebaixats, llindes, etc) sense que s'hi pugui observar cap eix de simetria ni cap seqüència visible. També en aquesta planta la decoració que remata les finestres respon a diversos models. Comparteixen, el tot cas el fet d'estar emmarcades amb motllures que, estilísticament, recorren a elements neogòtics i naturalistes propis del Modernisme, com els motius ornamentals de flors o els escuts romboïdals.
  Per contra, el pis superior, repeteix el mateix model per a totes i cadascuna de les set obertures que s'hi troben, ja siguin portes o finestres. En aquesta planta la façana que dóna al passeig Nadal és simètrica, ja que dues finestres flanquegen un balcó suportat sobre mènsules i amb barana de ferro forjat. Pel que fa a la façana que dóna a la plaça de l'estació, es caracteritza per la seva asimetria, ja que hi ha dos balcons arrenglerats a la dreta i dues finestres a l'esquerra. Un altre element que diferencia la planta baixa de la planta pis és l'arrebossat que en aquest darrer cas decora el parament, imitant carreus de pedra. Un vast sòcol recorre el conjunt donant-li unitat i té una rèplica a la part superior de l'edifici. La barana del terrat repeteix els mateixos motius que la dels balcons, amb combinació de línies rectes verticals i d'altres amb sanefes corbades. Malgrat aquestes divergències en l'estructura compositiva, el conjunt transmet una gran unitat.

  Forma part de la Ruta Modernista de Sant Feliu de Llobregat. Aquest edifici consta al Pla Especial de Protecció del Patrimoni i Catàleg de Sant Feliu i també a l'Inventari de Patrimoni Arquitectònic de la Generalitat amb una adreça diferent: Plaça de l'Exèrcit, 2, nom que va tenir la Plaça de l'Estació fins entrada la democràcia.

  Aquests edificis són obra de l'arquitecte Melcior Vinyals per encàrrec de Joan Batllori. Es tracta de dues cases de planta baixa i pis situades a la zona del nou Eixample davant de l'estació del tren. Originàriament hi havia dos habitatges més idèntics que seguien pel carrer Bertran, però actualment ja no s'hi troba. Les cases de Joan Batllori, originalment destinaven les seves plantes baixes a botigues i habitatges, i les superiors als dormitoris.

  - RETUERTA I JIMÉNEZ, M. Luz; SAMMARTÍ I ROSET, Carme (dir.). Sant Feliu de Llobregat. Identitat i història. Sant Feliu de Llobregat: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 2002. 365 p.
  - SANS I FÀBREGAS, Llorenç; GRAS, Mercè. Els carrers de Sant Feliu. Sant Feliu de Llobregat: Patronat Municipal de Cultura de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, 1989. 95 p.
  - VIDAL I JANSÀ, Mercè. Arquitectura i urbanisme a Sant Feliu de Llobregat. 1826-1936. De Pere Serra i Bosch a Nicolau M. Rubió i Tudurí. Sant Feliu de Llobregat: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. 2005. 202 p.
  - FERRER, Jordi: Sant Feliu de Llobregat. Recull gràfic, 1887-1965. Col·lecció l'Abans, Efadós Editorial, el Papiol, 2001, 650 p.