Casanova del Grau
Lluçà

Sector sud-oest del terme municipal
    A 350 metres per pista forestal de la carretera BV-4341, punt quilomètric 18'200

Jordi Compte i Marta Homs

La Casanova del Grau està situada en la carena que separa la vall de la riera de Merlès i la vall del rec de Generes, al nord del Grau i de la Pedra Dreta. Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa, primer pis i golfes i diversos volums i estructures adossats al voltant. Està bastida amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades, tot i que al nivell de golfes les cantonades estan delimitades amb obra vista. Es troba coronada amb teulada de doble vessant amb aigües a les façanes principal i posterior La façana principal, orientada al sud-oest, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb brancals de pedra treballada i una finestra, a més d'una petita estructura adossada a l'extrem dret. Al primer pis hi ha dues finestres balconeres i una finestra emmarcada amb pedra treballada. A nivell de golfes, on el parament és d'obra, hi ha dues finestres. La façana nord-oest conté dues finestres a nivell de planta baixa, una de les quals emmarcada amb maó. Al primer pis hi ha dues finestres més, una de les quals emmarcada amb monòlits de pedra treballada. A l'esquerra hi ha un volum adossat completament arrebossat. La façana nord-est es troba dominada pel volum adossat, amb murs de maçoneria de pedra i parts d'obra vista. La façana sud-est conté a nivell de planta baixa una finestra emmarcada amb maó i llinda de fusta i nombroses estructures d'obra adossades.

Edifici inclòs al Catàleg de masies i cases rurals (Pla Especial Urbanístic 2014).

La Casanova del Grau es troba documentada en els llistats de cases de la parròquia de Lluçà i sufragànies dels anys 1793 i 1866 dins la parròquia de Sant Pere del Grau, en el primer llistat amb el nom de Casa Nova.

AJUNTAMENT DE LLUÇÀ (2014) Catàleg de masies i cases rurals susceptibles de recuperació o preservació. Pla Especial Urbanístic (text refós). Lluçà: Ajuntament de Lluçà.

BACH, Mn. A. (2003) Engrunes de l'arxiu parroquial de Santa Maria de Lluçà. Parròquies del Lluçanès.