Casanova de la Roca
Perafita

Sector oest del terme municipal
    A 2200 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 11'050.

Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
    Jordi Compte i Marta Homs

La Casanova de la Roca està situada en una petita vall creuada pel rec del gorg Negre, al sud de la Casanova de Pallars i als peus de la pista forestal que comunica Perafita amb Santa Eulàlia de Puig-Oriol.
    Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum de planta baixa, primer pis i golfes bastit amb murs de maçoneria de pedra amb carreus treballats delimitant les cantonades, i diverses estructures de menor alçada adossades a banda i banda. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
    La façana principal, orientada al sud-oest, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb brancals de pedra bisellada i amb llinda monolítica treballada amb la data de 1846 gravada amb una creu intercalada. A cada costat del portal hi ha una finestra emmarcada amb brancals de maó, ampit de pedra i llinda de fusta. Tant al primer pis com a les golfes hi ha tres finestres emmarcades amb maó i llinda de fusta. A banda i banda de la façana hi ha estructures adossades de menor alçada, bastides amb murs de maçoneria de pedra.
    La façana sud-est conté un cobert adossat a la meitat esquerra i és coberta, en part, per heura. A la resta de la façana s'observa una finestra emmarcada amb maó al nivell de planta baixa i al primer pis.
    La façana nord-est conté dues espitlleres a la planta baixa, una emmarcada amb pedra treballada i l'altra amb maó i una finestra emmarcada amb maó actualment tapiada. Al primer pis hi ha una finestra emmarcada amb maó i a les golfes, dues finestres emmarcades amb maó, una de les quals amb llinda de fusta.
    La façana nord-oest conté un cobert adossat a la meitat dreta i una estructura d'obra vista, l'antiga comuna, que sobresurt a nivell de primer pis. A la resta hi ha dues finestres emmarcades amb maó, una a nivell de planta baixa i l'altra al primer pis.