Casalot del Fondo del Cisternot
Rellinars

    Vallès Occidental
    Fondo del Cisternot, proper al Coll de la Creueta.
    358

    Coordenades:

    41.64404
    1.90345
    408681
    4610836
    Número de fitxa
    08179 - 485
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XVIII - XX
    Estat de conservació
    Dolent
    Esfondrament total de la coberta.
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Observatori del paisatge_Wikipedra (28060)
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08178A009000090000OO
    Autoria de la fitxa
    Marc Malgosa Montserrat, Centre Excursionista de Rellinars

    El casalot del Fondo del Cisternot es troba situat després del Coll de la Creueta, a mà esquerra del camí que porta a Les Llobatones, a uns 160 m direcció NO des del mateix Coll. Cal deixar la pista i entrar a les feixes inferiors pel mig del bosc. L’accés és difícil i costa localitzar-lo per la gran densitat de vegetació que l’envolta, bàsicament de Pi Blanc (Pinus halepensis) i Llentiscle (Pistacia lentiscus).

    Es tracta d'una construcció de planta quadrada ben escairada, que mesura 5 m per cada costat. L'alçada màxima conservada és d’uns 70 cm. El gruix dels murs fa 90 cm, per tant el seu interior ocuparia una superfície de 3,20 x 3,20 cm, o sigui uns 10,2 m2. Orientada a l’oest, no hi ha restes de la porta d'accés. Els murs estan construïts sense morter, amb pedra seca irregular.

    Es desconeix la utilitat d’aquest casalot o petit mas rònec, però tot fa pensar que es tractaria d’una construcció per aixopluc o fins i tot residència temporal dels pagesos que treballaven aquestes contrades. El gruix de mur d’aquesta construcció i la seva forma quadrada i ben escairada evidencia que no seria una simple barraca de vinya, generalment de construcció més simple i amb pedres que es recollien de la mateixa superfície del terreny.

    L’art i la tècnica que deriva de la pedra en sec, ha enginyat diferents tipologies constructives de caire patrimonial. És cert que les més conegudes són les barraques i els marges, però també podem trobar escales volades o escales de pedra, camins empedrats, arneres, trones o escocells, entre molts d’altres. És cert que la pedra seca, també forma part de la identitat del municipi.

    Aquest element arquitectònic consta en el cadastre en terres del mas de Les Ferreres, parcel·la 9.

    - MALGOSA MONTSERRAT Marc, SAMPER GISPERT Marc i SOLER GIRONÈS Joan (2021). “Rellinars a les teves mans”, Guia excursionista i geogràfica. Edita Ajuntament de Rellinars.

    - Mapa Topogràfic municipi de Rellinars, escala 1:7500 (2021), inclòs dins la guia excursionista i geogràfica de “Rellinars a les teves mans”.