Casalot de la Boïga
Rellinars

La Boïga

Dolent
    Coberta enfonsada però es conserva la planta i murs fins a una alçada de 2,35 metres. La vegetació està malmetent les restes que queden dempeus. Per raons de la importància de la descoberta, seria aconsellable un desbrossat general de tot el perímetre i un estudi aprofundit per tal d'iniciar una restauració que el mantingui en condicions.
    08178A010000210000OP
    Jordi Montlló i Laura Bosch

El casalot de La Boïga es troba situat després del turó de La Boïga, a mà dreta del camí històric que puja des del mas de Casajoana cap al Coll de la Morella, en plena carena del Camí Ral. Aquest, travessa el municipi de Rellinars des de Vacarisses, pel Paller de Tot l'any i la Font del Lladre, Coll de Daví i Hostalets del Daví, en direcció a Sant Vicenç de Castellet per la carena del Panissar. Cal deixar la pista asfaltada tot entrant per un camí costerut obert per fer el manteniment de la torre elèctrica. Un cop aquí, cal entrar en direcció nord, seguint el desnivell que fa el terreny localitzant ràpidament l'edifici.
    Es tracta d'una construcció de planta rectangular, que mesura 12,80 m per 5,10 m de costat respectivament. L'alçada màxima conservada oscil·la entre els 2,50 m i els 2,80 m. El gruix dels murs fa entre 0,55 i 0,60 metres. Orientada al nord, embardissada, hi ha les restes de la porta d'accés, amb els brancals molt ben treballats (s'observen les empremtes deixades per la buixarda), que sorprèn amb la resta del paredat, realitzat amb pedra més irregular tot i que desbastada en molts indrets, i collat tant per l'exterior com per l'interior amb morter de calç. Algunes de les pedres dels muntants caiguts han estat ben col·locats a la zona del marxapeus, probablement pels caçadors. L'alçada màxima conservada és d'1,25 metres. Tan la façana orientada al sud-est com la situada al nord-oest tenen varies espitlleres clarament defensives, sobretot les situades a la part del camí del Coll de la Morella. La façana orientada al sud-oest està molt més malmesa degut a la vegetació i la pressió que estan efectuant les branques del pi i arbusts que creixen a l'interior. La façana orientada sud-est ha començat a caure per la mateixa raó i l'enderroc, pel color i la manca de vegetació al seu damunt demostren que fa molt poc temps que ha succeït.

Per la seva proximitat a dos camins històrics, el del coll de la Morella i el Camí Ral de Coll Daví, i per estar gairebé a tocar dels Hostalets del Daví, podria tractar-se d'una construcció defensiva durant les guerres carlines.