Casa Ugalde
Caldes d'Estrac

Carrer de Torrenova, 16 (08393 Caldes d'Estrac)
    Pujant per la carretera de Caldes a Sant Vicenç de Montalt, trencant a mà dreta.

Racionalisme
    Josep Antoni Coderch de Sentmenat
    Bo
    Després d'haver reformat les cobertes es repeteix el problema de les dilatacions d'aquestes, que esquerden la part alta de les façanes, tot i haver millorat les juntes de dilatació.
    National Monument Record
    Domèstic
    BCIN/MH/R-I-51-10901; nº40 Pla Gral. Municipal
    30
    Inmobiliaria Vinto, S.A.
    Octavi Mallorquí Vicens

Xalet aïllat de planta asimètrica, unifamiliar, format de planta baixa i una planta, i envoltat de jardí, obra de l'arquitecte J. A. Coderch. La casa és d'estil racionalista amb influència popular mediterrània, amb les parets pintades de blanc, adaptada al territori i d'aparent simplicitat, però alhora és un excel·lent exponent de l'arquitectura d'avantguarda per les innovacions que presenta. Cal no oblidar que, tot i ser bastida fa més de mig segle, encara ara és lloc de peregrinació d'arquitectes d'arreu del món tant per les solucions formals, estructurals i ambientals emprades, com per l'ús de tècniques constructives tradicionals. La casa està orientada al nord. La façana principal dóna al carrer de la Torrenova i presenta una porta d'accés a l'edifici ben funcional i moderna i vàries finestres a diferents nivells, cosa que ens indica la uniformitat interior. La façana posterior destaca per les finestres, petites i grans, que permeten gaudir de la llum natural i de les boniques vistes a la mar. Perfectament incorporada a aquesta façana hi trobem una escala adossada que va des de la terrassa del primer pis al jardí. Es tracta d'una escala de graons gruixuts sense barana. Aquesta terrassa-mirador feta amb rajola catalana supera els desnivells del terreny gràcies a un grapat de graons estratègicament situats per a acomplir la seva funció sense desvirtuar el conjunt. Les façanes laterals presenten unes columnes circulars primes que fan la doble funció decorativa i de reforç de l'estructura. Cal assenyalar també la presència de canalitzacions d'aigua per tot l'extrem de la coberta i de varis desguassos de boca grossa incorporats a les parets laterals. Com a curiositat podríem indicar l'absència de reixes en cap de les portes o finestres de l'edificació. Al capdamunt de la casa hi ha una xemeneia de torre quadrada. La topografia, les vistes i la vegetació existents van ser elements fonamentals de partida per a la construcció d'aquesta casa, de vistes excel·lents, que respecta el medi, i amb molta llum natural. Hi destaca també la piscina adaptada al territori, en forma de mongeta i situada a pocs metres de la façana est. El jardí, de grans dimensions, envolta completament la casa i la vegetació que hi podem trobar la composen arbres autòctons com ara pins, cactus i arbustos varis.

Casa declarada BCIN en la categoria de monument històric. Resolució CLT/161 27.01.2003, publicat al BOE núm. 62 de 13.03.2003. i al DOGC núm. 3823, 17.02.2003. Inventariada amb el núm. 40 per l'article 55 de la Normativa del Pla General de l'Ajuntament de Caldes d'Estrac. L'entorn de l'edifici també es protegeix per tal de salvaguardar els valors paisatgístics i ambientals. Aquests valors són: l'horitzó, les relacions visuals i el respecte per la vegetació i la topografia.

La Casa Ugalde és un edifici projectat l'any 1951 per l'arquitecte José Antonio Coderch de Sentmenat en col·laboració amb Manuel Valls i Verges. Va ser construït entre els anys 1951 i 1952 per encàrrec d'Eustaquio Ugalde. L'edifici està inclòs en el Registre Ibèric del DOCOMO (Organisme internacional per a la Documentació i Conservació de l'arquitectura del moviment Modern, període 1925-1965) i en el Registre d'Arquitectura Moderna de Catalunya (1925-1965). Josep Antoni Coderch de Sentmenat (1913-1984) és considerat un dels millor arquitectes catalans de la segona meitat del segle XX i aquesta una de les seves obres més destacades.

BATLLE, A. (1985). Caldes d'Estrac o Caldetas: un vell plet. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac. CARNÉ I CABRÉ, J.(1995). Pla especial de protecció del patrimoni arquitectònic. Document Refós. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac. GRAU MOLIST, L. (2004). L'estiueig a Caldes d'Estrac. Una aproximació. Caldae Aquae Núm. 2. Ajuntament de Caldes d'Estrac. Caldes d'Estrac.