Casa Sagrera
Caldes de Montbui

    Vallès Oriental
    Carrer d'Hostalric, núm. 3
    202

    Coordenades:

    41.63288
    2.16177
    430182
    4609356
    Número de fitxa
    08033 - 30
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL (PGOU,1992)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí (IPA 28451)
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 02954 DG3009
    Autoria de la fitxa
    Laura Bosch Martínez

    Casa de planta rectangular que consta de planta baixa i dos pisos, amb la coberta construïda de teula àrab i inclinada a dues vessants. Tot i que durant el treball de camp, la casa resta tancada, la façana que dona al jardí és la més valuosa, observant-se algun element arquitectònic des de l'exterior (llindar de pedra d'alguna obertura). Des del carrer d'Hostalrich, es pot observar l'arcada de pedra de sota l'escala i el pou, igualment de pedra que porta gravat l'escut de la vila de Caldes.

    També anomenada Casa de Banys Sagrera.

    La Casa Sagrera, també anomenada Casa de Banys Sagrera, es trobava situada al carrer de Barcelona, cantonada amb el carrer d'Hostalrich i la Placeta de Sant Martí. Havia contingut l"Escrivania de la Casa Sagrera".
    L'any 1840 va ser adquirida pel govern i transformada en Hospital Militar i dipòsit.
    A finals del segle XIX una part de l'edifici s'utilitzà de quarter de la tropa militar. Més endavant serví com a caserna de la Guàrdia Civil, fins que fou enderrocada.
    L'actual casa Sagrera és una petita part del conjunt que formava l'antiga escrivania i l'Hospital Militar.

    AJUNTAMENT DE CALDES DE MONTBUI (1992). Plà Especial de Protecció del Centre Històric. Catàleg del Patrimoni Arquitectònic de Caldes de Montbui. Ajuntament de Caldes de Montbui.
    GENERALITAT DE CATALUNYA. (2008). Inventari del Patrimoni Cultural i Immoble de Catalunya. Caldes de Montbui (Vallès Oriental). Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Direcció General del Patrimoni Cultural. Servei d'Arqueologia i Paleontologia. Barcelona, maig de 2008.
    MOREU-REY,E. (1962). La rodalia de Caldes de Montbui. Repertori històric de noms de lloc i de persona. Editorial Teide. Barelona.