Casa Recoder
Dosrius

Camí de la Creueta, 5 - Veïnat de Pedró - Zona de Canyamars
    Al nord-est del casc antic de Canyamars, al costat de la masia de can Prats, damunt la Rectoria

Adriana Geladó Prat

Edifici aïllat de planta rectangular, amb un gran pati davanter enrajolat amb cairons. Presenta una coberta de teula àrab de dues vessants, amb el carener perpendicular a la façana principal i ràfec sostingut amb barbacana de fusta a tots els paraments. Està distribuït en planta baixa i pis. La façana principal, orientada a migdia, compta amb un porxo davanter cobert per una terrassa al pis. El porxo s'obre al jardí mitjançant pilars completament coberts d'heura. La terrassa està delimitada amb barana de ferro intercalada entre pilars d'obra, els quals també estan recoberts d'heura. Adossat a la façana posterior hi ha un altre volum rectangular cobert amb una terrassa al nivell del pis. En general, totes les obertures de la construcció són rectangulars i estan emmarcades amb el mateix revestiment que cobreix els paraments. La construcció presenta els paraments arrebossats i emblanquinats. A l'extrem sud-est de la finca, davant de la façana principal, destaca un volum rectangular corresponent a la zona de garatges, que està cobert per una terrassa plana al nivell del pati. Aquest espai està delimitat amb una destacable barana de gelosia ceràmica.

Estilísticament, se li pot atribuïr un cert llenguatge noucentista.

La casa fou concebuda com a habitatge d'estiueig per una família de l'alta societat barcelonina. De fet, el terreny fou un regal del propietari de la masia de can Galzeran (actualment can Prats), que està situada a pocs metres de distància i que era amic de la família. La casa fou construïda entre els anys 1910 i 1915. El terreny on es troba, juntament amb els solars de les cases veïnes (casa Flo i casa Raventós), era conegut antigament com a "Parc Galzeran". L'any 1954 es va otorgar la llicència d'obres per a la construcció del porxo davanter adossat a la façana principal. El porxo posterior, en canvi, fou edificat l'any 1956 juntament amb d'altres reformes i ampliacions (construcció d'una sala d'estar).

ALSINA, N.; CALONGE, R.; CUSPINERA, L.; JUBANY, M.A.; LACUESTA, R. (2005). Inventari del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Dosrius. [Barcelona: Diputació de Barcelona, Ajuntament de Dosrius], Núm. Ref.: I.RU.40/059.