Casa Pere Montané Capdet

Pg. Vilanova, 49-51

Eclecticisme
    Josep Graner i Prat
    El Pla Especial considera obligatori conservar estrictament la façana de l'edifici
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta de dues construccions bessones de blocs d'habitatges construïdes entre mitgeres amb una decoració ornamental d'estil eclèctic destacable. S'organitzen en alçat en planta baixa, tres pisos i terrat pla transitable. A la planta baixa disposen de tres obertures amb la següent organització: una porta centrada rematada per un arc de mig punt, flanquejada per dues finestres amb unes llindes en forma d'arc escarser. Pel que fa a l'organització d'obertures de les plantes pisos, aquestes s'organitzen al llarg de quatre eixos verticals pel bloc, de dimensions (amplada i alçada) diferents dependentment del nivell on estiguin situades. Així, les de la planta primera són més amples i estan rematades per frontons circulars entretallats, mentre que al segon pis, les obertures estan coronades per frontons triangulars; les del darrer pis disposen de frontons circulars simples. La tipologia dels balcons també varia segons l'alçada on es trobin situats. Així, les obertures de la primera planta menen a una balconada de llosa de pedra i una barana de balustres entre matxons. La segona planta disposa de dues balconades amb dues obertures a cada bloc, mentre que la darrera planta disposa d'una balconada central amb dues obertures i dos balcons ampitadors extrems. Tant els balcons ampitadors com la balconada d'aquest darrer nivell disposen de la barana de balustres. Els dos edificis estan coronats per una ampla cornisa, on s'inscriuen els espiralls de ventil·lació del terrat a la catalana. Damunt la cornisa es disposa la barana del terrat, feta també de balustres entre matxons d'obra. Al centre es disposa un frontó corb rematat amb motius florals, sota del qual hi ha la data de 1927 inscrita. En resum, els elements compositius del conjunt dels dos edificis bessons d'habitatges, respon a un clar afany monumentalitzador propi de l'època.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. La finca està catalogada com una construcció de tipus C.

Pere Montaner i Capdet (Ribes?- Vilafranca, 1957) és una de les figures conegudes com "americanos" que van fer fortuna amb els negocis a les colònies espanyoles. S'establí a Maffo, a la regió oriental de l'illa de Cuba, on desenvolupà diverses tasques comercials. Va tornar a Catalunya l'any 1927; un any més tard l'arquitecte Josep Graner li projectà els edificis coneguts com a Cases d'en Peretó, probablement una inversió de la fortuna aconseguida al Carib, més que no pas una residència. Pel que fa a l'autor dels edificis, Josep Graner i Prat, cal destacar la seva abundant producció arquitectònica a Barcelona i a molts pobles de Catalunya. Moltes de les seves obres combinen trets propers a l'eclecticisme i fórmules pròpiament modernistes. A partir de 1915 aplica un llenguatge formal en el que abunden els elements de caràcter gòtic i medievalitzant.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges DDAA (1990) "Americanos. Indianos. Arquitectura i urbanisme al Garraf, Penedès i Tarragonès (Baix Gaià). Segles XVIII-XX". Vilanova i la Geltrú. Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)