Casa nova o Corral del Bellit
Tagamanent

Pla de la Calma, pla dels Embrils.
    Entre el Pla de la Llacuna i el Sot dels Avellaners, trencant davant el Pla dels Pous.

En runes
    Anna M. Gómez

Edifici de planta rectangular 11m per 14 m, construït en pedra poc treballada i lligada en fang.La coberta és a doble vessant amb carener paral·lel a la façana i és aguantat per una encavallada de fusta, subjectada per dos pilars de pedra, de secció quadrada i amb les cantonades rebaixades. Només es conserva la part del corral, ja que l'habitatge està enrunat i ha estat arrenjada amb material modern (uralita i plàstics). Presenta un espai, sense divisions internes, amb un tancat de pedra davant l'entrada actual.

S'ha datat al s.XVIII, moment de màxima ocupació i explotació de les àrees d'alta muntanya, amb la ocupació de nous terrenys hàbils pel conreu. Va ser utilitzat per diversos pastors com a corral temporal, per aixopluc i refugi tant de fred com de calor; com és el cas del ramat del Rajolar de Palau (1995). Els masovers del Bellit el fan servir per guardar el bestiar ovi-cabrum i també el boví; de maig a novembre el bestiar dorm al ras.

GARCIA-PEY, E. (1998). Tagamanent. Noms de casa i de lloc. Tagamanent. IPEC-Montseny (1998), n. 3868. LLOBET, S. (1990). El medi i la vida en el Montseny. Granollers.