Casa Nova del Tonet
Santa Maria d'Oló

Sector sud-oest del terme municipal
    De St Joan d'Oló pista asfaltada direcció est 200 m i camí direcció sud uns 1200 m

En ruïnes
    Jordi Piñero Subirana

Casa de pagès en ruïnes emplaçada al costat del camí que va a l'Espinalt i a Vilamorena. Se'n conserven parcialment els murs fins a l'alçada del sostre, però tot l'entorn està envaït per la vegetació. Consta de dues construccions separades per uns metres. Al nord hi ha el cos residencial principal, de planta més o menys quadrada i que devia tenir dues plantes. La part de migdia, on hi devia haver el portal principal, és la que es troba més derruïda. Els murs són de maçoneria i tenen poques obertures, que són amb llindes i brancals de pedra. A l'angle nord-est es conserven dues tines que tenen la peculiaritat de ser de planta ovalada. Uns metres al sud hi ha una construcció aïllada corresponent a un cobert.

La denominació de "casa nova" juntament amb la tipologia constructiva ens fan pensar que es tracta d'un d'aquests habitatges rurals que van sorgir al segle XVIII o principis del XIX, però no en coneixem notícies documentals antigues. Tan sols sabem que la Casa Nova del Tonet apareix en un llistat de cases i albergs rurals de 1930, i llavors estava habitada. Fins la dècada de 1960 encara hi vivien, i més tard va quedar abandonada. En tenia la propietat la masia dels Plans.

FERRER, Llorenç i altres (1991). "Època moderna i contemporània", Oló, un poble, una història. Associació Castell d'Oló, Santa Maria d'Oló, p. 108. SOLÀ BACH, Sebastià (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Municipi de Santa Maria d'Oló, fitxa núm. 03.