Casa Nova de Sant Jaume
El Pont de Vilomara i Rocafort

Solella de les Monges, entre la Serra del Nis i el Serrat dels Trons

XVI-XIX
    Sostres i teulades ensorrats i coberts de bardisses.
    Jordi Montlló Bolart i Laura Bosch

Masia situada entre dues serres, dominant la vall de la riera que porta el seu nom "Casa Nova". Malauradament el seu estat de conservació és molt dolent. Els sostres s'han esfondrat gairebé en la seva totalitat, i la vegetació ha crescut al seu voltant, però també a l'interior.
    Una vista aèria permet comprovar la grandària de les estructures, que de ben segur responen a diverses fases constructives.
    A l costat hi ha el forn amb el que es fabricarien les teules i maons per a la seva construcció. A pocs metres i a peu del camí hi trobem un grup de tines aïllades. Segons la bibliografia (BALLBÈ: 1998), a l'interior de la casa també hi ha tines, però actualment no són visible. Es tracta de quatre tines circulars i dues de quadrades.

Formava part d'una gran pairalia dedicada a la viticultura.