Casa Mirabent i Gatell

c/ Rafael Llopart, 1-15

Jaume Suñé i Juncosa (amb intervenció de Josep Mirabent, Elies Rogent i Jeroni Granell)
    El Pla Especial insta a mantenir el volum i conservar estrictament les façanes i el jardí.
    Legal i física
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un habitatge unifamiliar aïllat que ocupa una petita part de la parcel·la on està inscrit. Disposa de dos volums organitzats en alçat de formes diferents; així, una gran part de la construcció s'organitza en planta baixa, un pis i golfes, amb terrat pla transitable; una segona zona s'organitza en planta baixa i dos pisos, amb una coberta de teules composta. Destaquen el tractament dels emmarcaments de les obertures, amb amples faixes d'arrebossat pintat de color grana. La tipologia de les obertures varia, amb finestres geminades, altres amb llindes en forma d'arc de mig punt o planes, etc. Destaquen els ulls de bou situats a nivell de les golfes, i els nivells dels forjats indicats amb unes faixes fetes de maons disposats de cantell formant un dentat. La superfície de façana compresa entre el forjat de la planta primera i la cornisa (zona d'ulls de bou) disposa d'un esgrafiat amb motius florals i geomètrics. Totes les cantoneres de l'edifici disposen d'un arrebossat que imita una cantonera de carreus dentats, també pintats de color grana. La cornisa combina elements de maó i suporta un gran ràfec, damunt del qual es disposa la barana del terrat, feta de balustres geomètrics de maó. La resta de façana està revestida per un arrebossat simple pintat de color clar que contrasta amb els elements d'emmarcament esmentats.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. La finca està catalogada com una construcció de tipus B. El projecte arquitectònic original d'aquesta finca s'ha conservat a l'Arxiu Municipal de Sitges. L'edifici també és conegut com Casa Font Llopart.

Es tracta de la residència del pintor Josep Mirabent i Gatell, qui va encarregar la direcció de l'obra al mestre de cases Jaume Sunyer i Juncosa. Sembla que la documentació conservada a l'arxiu familiar del pintor permet atribuir l'autoria dels plànols al propi Mirabent, qui hauria comptat amb les directrius d'Elies Rogent i de Jeroni Granell.
    El principal autor de l'edifici, Jaume Suñé i Juncosa, és considerat un dels màxims exponents de l'eclecticisme sitgetà. És autor de moltes obres d'arquitectura de la vila, especialment en l'eixample, on treballarà intensament a partir de 1868. El seu projecte de l'eixample sitgetà data de l'any 1880 i altres obres d'urbanisme en què va participar són la modificació de la plaça d'Espanya i la reforma de l'entorn del santuari del Vinyet. Entre els edificis que va realitzar a Sitges destaquen, la casa Sans i Bori, la casa Ferret i les cases Catasús i Planes. Fora de la vila també va treballar a Gràcia i a Sant Gervasi.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    MONTE, M.A. (198) Inventari del Patrimoni Arquitectònic (IPA) 11983