Casa Lola Anglada Tiana

Maresme
Carrer Lola Anglada, 4

Coordenades:

41.48217
2.26913
438983
4592543
08282-65
Patrimoni immoble
Edifici
Gòtic
Eclecticisme
XVII final
1672
Bo
Legal
BCIL (núm CPAA 65) 17/07/2002
IPA 9354-I
Fàcil
Residencial
Privada
9027537DF3992G
Àlvar Sáez Puig

Edifici civil. Casa de grans dimensions formada per una planta baixa i dos pisos. Pràcticament no presenta cap element decoratiu. Per la banda lateral dreta es troba penjada en un gran desnivell sobre un camí.
Aquesta casa està construïda sobre una antiga masia de 1679 de la qual es conserven algunes restes, com el portal dovellat de pedra que encara es pot veure sota la porta principal d'entrada. Sobre el mur de la façana es poden veure restes de pintura d'un rellotge de sol.
El conjunt presenta un jardí frontal tancat per un gran reixat i un petit mur semicircular que el separa de la plaça de l'Ajuntament; el mur està construït amb maó i pedra, així com els pilars que separen les diferents parts de la reixa, i que estan decorats per elements típics del neoclassicisme.

La casa de Can Met o l'Hostalet és una masia que, segons algun historiador, data de l'últim quart del segle XVII. Com a arquitectura únicament són destacables dues finestres d'arc conopial de tradició gòtica (tardo-gòtiques o renaixentistes). El que la fa interessant és potser la seva història més recent.
A mitjan segle XIX la casa va ser comprada per Gabriel Anglada, pare de l'escriptora i dibuixant Lola Anglada , que hi va residir els últims anys de la seva vida. Un dels elements destacables de la casa és el jardí al qual s'accedeix per una porta obra d'Àlvar Sunyol. En aquest espai, evocat en l'obra de Lola Anglada de 1958. Hi trobem escultures com la Família tornant del camp o la Mare amb nen, obres angladianes de caràcter realista naturalista. També al jardí hi ha una font amb una majòlica ceràmica, il·lustrada per Lola Anglada. Antiga masia que s'ha remodelat completament. També ho trobem com a Ca la Lola Anglada, can Met o l'Hostalet.

Fou construïda per la família de Lola Anglada en la dècada de 1880, i aquí visqué l'escriptora durant tota la seva vida. Masia que, segons l'historiador local Xavier Rodrigo, va ser construïda l'any 1672. Ha estat molt modificada en èpoques posteriors. Conserva dues finestres de tradició gòtica, amb llinda d'arc conopial. Va ser adquirida i reformada per Gabriel Anglada, pare de Lola Anglada. L'escriptora i dibuixant hi va residir els darrers anys de la seva vida.

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=1962 Bonet i Garí, Lluís, Les masies del Maresme, Centre Excursionista de Catalunya, Barcelona, 1983. Ajuntament de Tiana (2002). Catàleg del Patrimoni Arquitectònic i Ambiental de Tiana. Vol. 1. Tiana. Castillo, Montserrat (2000). Lola Anglada o la creació del paradís propi. Editorial Meteora. Barcelona. Https://www.festacatalunya.cat/articles-mostra-6397-cat-casa_i_jardy_de_lola_an… Catàleg Lola Anglada, poderosa memòria. Dibuixos i il·lustracions més compromesos. Ajuntament de Tiana. 2010.