Casa Llorenç Montserrat

Sant Pau, 43

El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici d'habitatges construït entre mitgeres i amb una façana organitzada en alçat en planta baixa i dos pisos, propi d'un llenguatge monumentalista eclèctic. Té dos elements característics, com són la balconada del primer pis i el tractament formal del revestiment de la façana a nivell del segon pis. Pel que fa al primer d'ells (la balconada), cal dir que en extensió ocupa la pràctica totalitat de l'amplada de la façana, i la barana és de ferro de fosa amb barrots verticals imitant balustres decorats. Les dues obertures que menen a dita balconada disposen d'una llinda recta amb un trencaaigües motllurat que sobresurt de la línia de revestiment de façana. Entre aquestes dues obertures se situa un plafó ceràmic amb la representació de la Verge del Vinyet. Una faixa motllurada simple horitzontal indica el nivell del forjat de la planta primera. El segon element és el format per l'estructura dels emmarcaments de les quatre finestres de la segona planta, amb una gran zona d'ampits amb pilastres entre finestres i una faixa ampla que les uneix; també destaca la zona de llindes, amb uns emmarcaments d'obertures geomètriques que culminen en una cornisa de remat de la façana, simple i contínua. El revestiment de la façana té tres zones; una primera està situada als baixos, on un arrebossat imita carreus de pedra desbastada disposat al trencajunt; una segona zona se situa a la superfície, a la primera planta, on un arrebossat imita carreus llisos disposats al trencajunt; i finalment, la zona alta (corresponent a la superfície de la segona planta), on l'arrebossat és senzill, sense que s'observi cap element decoratiu llevat dels volumètrics assenyalats anteriorment.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 13, constituït per dos sectors ben diferenciats. D'una banda, els frontis del passeig de la Ribera que inclou arquitectura d'inici del segle XX, eclecticista i modernista i algunes construccions més recents. En segon lloc el carrer de Sant Pau amb cases de finals del segle XIX i algun exemple d'arquitectura modernista i noucentista, així com una part del carrer de Parellades relativament nova.