Casa Josep Boniquet

c/ Major, 32

Eclecticisme
    Salvador Vinyals i Sabaté (1847-1926)
    Bo
    El Pla Especial insta a conservar la façana, tot modificant les proporcions de l'obertura existent a la planta baixa.
    Pla Especial, 172. 2006
    Ref. cad.: 62213DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres i que presenta un alçat de tres nivells (pb + 2p) amb un únic eix d'obertures en el c/ Major, on se situa la façana principal. L'element més destacat de la composició és l'ús de material ceràmic i la seva combinació amb el material de ferro. Es tracta d'un disseny de gran senzillesa i austeritat. A la planta baixa s'identifica una porta amb forma d'arc rebaixat, les dimensions de la qual no estan proporcionades respecte de l'amplada total del frontis; en l'actualitat, aquesta obertura comunica amb un local comercial i l'aspecte que mostra pot atribuir-se a una modificació posterior a l'aixecament de l'edifici. Al primer pis se situa un balcó amb volada de perfil i tornapuntes metàl·lics, realitzat amb rajoles policromes amb decoració de sanefes. La barana, igualment de ferro, presenta barrots helicoïdals intercalats i en els angles. Pel que fa a l'obertura del balcó, de forma rectangular, disposa de sòcol i de guardapols ceràmic, a base de rajoles vidrades de color verd intens. De la mateixa manera, la finestra que es localitza en el darrer pis de la façana disposa d'aquesta decoració en l'ampit i en l'emmarcament superior. El coronament presenta una senzilla franja de rajoles de les mateixes característiques anteriorment descrites i el ràfec de la coberta de teules.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 9, que inclou una mostra molt variada de l'arquitectura civil sitgetana, des de grans casals datables entre els segles XVII i XIX, a construccions populars. L'element més significatiu del conjunt és la Casa del Rellotge, situada a la plaça Cap de la Vila.

L'autor de l'edifici, Salvador Vinyals i Sabaté [mestre d'obres-1868; arquitecte-1877], deixeble d'Antoni Robert, és autor del projecte de l'Ajuntament de Sitges i de diferents edificis de la vila i de l'Eixample barceloní. Entre altres obres, comparteix amb Antoni Robert l'autoria del nou monestir de Sant Pere de les Puelles a Sarrià i amb Domènec i Estapà, el projecte de la presó Model de Barcelona. A Sitges és un bon exponent de l'estil neorenaixentista que es desenvoluparà dintre del eclecticisme.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)