Casa Josep Bartroli Tort

c/ Nou, 13

Eclecticisme
    Salvador Viñals i Sabaté (1847-1926)
    Bo
    El Pla Especial estableix el manteniment estricte de la façana i aconsella la reconstrucció de les obertures originals de la planta baixa, segons el projecte inicial.
    Pla Especial, 181. 2006
    Ref. cad.: 62214DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Finca situada entre mitgeres i de tres nivells d'alçat (pb + 2p), cadascun dels quals consta de quatre obertures. La planta baixa ha estat modificada i en l'actualitat mostra tres portes rectangulars -de disseny convencional i de dimensions dissemblants- i una finestra. Pel que fa als pisos superiors, destaca el parament base, decorat amb un arrebossat que imita filades regulars de carreus de pedra. Per a ressaltar les cotes dels forjats interiors s'han emprat franges llises que sobresurten lleugerament del plom del mur. Pel que fa a les obertures,en cada pis els balcons redueixen progressivament l'amplada de la seva volada; aquesta està conformada per material d'obra, revestit, tot definint un perfil motllurat. Les baranes metàl·liques són de ferro, de fundició, i consten de barrots decorats amb reganyons. En el coronament s'identifica una cornisa de pedra, motllurada i suportada per permòdols, situada immediatament sota la barana d'obra del terrat transitable.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 4 que inclou les cases populars construïdes en el recinte de la primera muralla de la vila i en el seu antic fosat. El projecte arquitectònic es conserva en l'Arxiu Municipal de Sitges.

L'autor de l'edifici, Salvador Vinyals i Sabaté [mestre d'obres-1868; arquitecte-1877], deixeble d'Antoni Robert, és autor del projecte de l'Ajuntament de Sitges i de diferents edificis de la vila i de l'Eixample barceloní. Entre altres obres, comparteix amb Antoni Robert l'autoria del nou monestir de Sant Pere de les Puelles a Sarrià i amb Domènec i Estapà, el projecte de la presó Model de Barcelona. A Sitges és un bon exponent de l'estil neorenaixentista que es desenvoluparà dintre del eclecticisme.