Casa Josep Barnet Albareda

Pg. de la Ribera, 3

Gaieta Miret i Raventós
    Segons el Pla Especial cal conservar estrictament la façana.
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici construït entre mitgeres i amb dues façanes, la principal afrontada al passeig de la Ribera (amb tres eixos d'obertures) i la secundària (més estreta amb només dos eixos d'obertures) al carrer Nou. És un edifici que es pot incloure dins l'estil modernista, el qual s'estructura en alçat en planta baixa, dos pisos i terrat pla transitable.
    De la façana afrontada al passeig destaca la composició simètrica d'obertures, totes elles balcons de les mateixes característiques (llevat de la planta baixa), amb llosa d'obra amb el cantell rom i motllurat, i dues mènsules decoratives sota les lloses de les del primer pis, absents a la segona planta. Les baranes són de ferro, de barrots corbs les del primer pis i rectes al segon pis, això sí, amb un passamà senzill a tots dos nivells. Les obertures de la planta pis disposen d'un emmarcament a les llindes i a part dels brancals en forma de faixa motllurada, probablement de pedra artificial, que les emmarca, el qual sobresurt lleugerament de la línia de revestiment de façana. Les obertures de la planta segona disposen, a més, d'una fina columna disposada de mainell. Corona la façana una cornisa amb un pronunciat voladís, decorada amb diverses mènsules, la qual resta tallada al mig per un capcer ondulat, on s'inscriu un ull de bou decorat amb relleus de motius florals; remata el capcer un ramillet de flors. La barana del terrat és de ferro de disseny senzill muntada entre matxons d'obra de reforç.
    La façana del carrer Nou presenta una balconada a nivell del primer pis de les mateixes característiques que els balcons de l'anterior façana, i una segona balconada (amb menys volada) també de les mateixes característiques que les descrites anteriorment. El remat de l'edifici també és idèntic al descrit anteriorment, llevat del capcer, que en aquest cas no existeix. La barana també és de ferro de disseny senzill i construïda entre matxons d'obra de reforç.
    El revestiment de les dues façanes està fet a base d'un arrebossat que imita carreus de pedra buixardats col·locats al trencajunt. A la cantonada, punt de trobada de les dues façanes, es disposa un arrebossat que imita grans carreus de pedra fent cantonera.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció V. Forma part del Conjunt 4 que inclou les cases populars construïdes en el recinte de la primera muralla de la vila i en el seu antic fossat. L'edifici també és conegut com Villa Lola.

El sitgetà Josep Barnet i Albareda és una de les figures conegudes com "americanos", que emigraren a les colònies durant la segona meitat del segle XIX amb l'objectiu d'enriquir-se i, posteriorment, tornar a la seva vila natal. Fou el fundador de la fàbrica de teixits i calçats anomenada "El Viejo Vapor" establerta a Santiago de Cuba. Tot i que no va tornar fins l'any 1910, des de 1907 disposava d'una residència de propietat situada al passeig de la Ribera i construïda segons el gust modernista de l'època. L'encarregat de l'obra fou l'arquitecte Gaietà Miret. Malauradament, l'edifici va ser enderrocat il·legalment, i la finca visible avui dia és una reproducció fidedigna de l'any 1977.
    Gaietà Miret i Raventós va iniciar la seva carrera com a mestre d'obres eclèctiques. Posteriorment va passar una etapa modernista, per reprendre finalment l'estil inicial. Va treballar molt a Barcelona i a Vilanova i la Geltrú. Pel que fa a l'arquitectura sitgetana, són projectes de la seva primera etapa les cases de Manuel Pascual (1894) i Bartomeu Virella (1895). En la seva fase modernista recull les influències de J. Puig i Cadafalch i Ll. Domènech i Montaner que són visibles en obres com la casa Llauradó-Planas.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
    DDAA (1990) "Americanos. Indianos. Arquitectura i urbanisme al Garraf, Penedès i Tarragonès (Baix Gaià). Segles XVIII-XX". Vilanova i la Geltrú.
    ESQUERDA, M. (2002) "Sitges artístic". Tarragona
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)