Casa Josefa Ganduxer de Torras/ Can Roure
Granollers

    Vallès Oriental
    Carrer de Joan Prim, 44
    Emplaçament
    A la zona d'eixample de Granollers
    151

    Coordenades:

    41.611
    2.28978
    440824
    4606831
    Número de fitxa
    08096 - 66
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Contemporani
    Modernisme
    Historicista
    Segle
    XX
    Any
    1912
    Alexandre Soler i March (arquitecte)
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. R-050. Protecció de tipus II: Conservació amb reforma condicionada
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    0970335DG4007E0001YW
    Autoria de la fitxa
    ARQUEOCIÈNCIA - J. M. Huélamo
    Jordi Piñero Subirana

    Edifici originàriament residencial d'una família benestant, d'estil modernista-historicista. És una edificació entre mitgeres de planta baixa i dues plantes pis, amb coberta de teula a dues vessants. La façana queda coronada per una arqueria contínua subratllada per un ampli ràfec de fusta o barbacana. Els elements historicistes (llindes i portalada) i els formals i decoratius (medallons, esgrafiats, sanefes, revestiments ceràmics) li donen un cert caràcter modernista de tendència historicista, molt propi de l'arquitecte Alexandre Soler i March (CUSPINERA et alií, 2001).

    Aquest carrer en un principi estava dedicat a Isabel II i el 1866 es va denominar Joan Prim. El 19 d'agost del 1842 el general Prim (que aleshores s’introduïa en el món de la política) havia visitat Granollers. Fou rebut solemnement amb la banda del batalló de la caserna, en agraïment per la gestió del traçat de la carretera (BAULIES, 1986b). La carretera era el nou vial que travessava el casc urbà i que impulsà el creixement del primer eixample de Granollers, a finals del segle XIX.

    En aquesta via hi trobem representats els principals moviments arquitectònics dels darrers cent anys. Entre d'altres, el modernisme historicista propi de la casa Josefa Ganduxer, construïda el 1912 per l'arquitecte barceloní Alexandre Soler i March. Josepa Ganduxer i Carrencà era esposa de l'insigne digestòleg sabadellenc Joaquim Torras i Pujalt (1855-1937).

     

    BAULIES I CORTAL, Jordi (1986b) "La industrialització de la vila i la ciutat moderna", Estudis de Granollers i del Vallés Oriental, Núm. 1, Aproximació al medi natural i a la història de Granollers, pp. 65-76 Granollers: Servei Municipal de Cultura.

    CUSPINERA I FONT, Lluís et al. (2001) Pla especial de protecció del Patrimoni Històric-Arquitectònic de Granollers. Granollers. Document administratiu.

    PATRIMONI (1985) Patrimoni Històric Arquitectònic. Granollers: Caixa de Crèdit Granollers.

    REGÀS, Ricard; BLANCAFORT, Àlex (2014). Modernisme d’estiueig. Vallès oriental. Consell Comarcal del Vallès oriental. (https://www.visitgranollers.com/wp-content/uploads/2022/07/GuiaModernisme-Granollers-H-baja.pdf )