Casa Joan Catasús

c/ Sant Bartomeu, 7

Eclecticisme
    Bo
    El Pla Especial determina que cal conservar estrictament la façana i restaurar-la; s'haurà d'eliminar el sòcol de pedra.
    Pla Especial, 218. 2006
    Ref. cad.: 62210DF0606S
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges, construït entre mitgeres, estructurat en alçat en planta baixa, dos pisos i terrat pla transitable. En una façana força ampla s'organitzen quatre eixos verticals d'obertures, on destaquen les dues centrals del primer nivell, que donen a una balconada, flanquejada per dos balcons ampitadors. Les quatre obertures de la planta primera disposen d'uns emmarcaments singulars, fets a base de faixes als brancals que enllacen amb una ampla llinda que disposa d'un trencaaigües corb. Les quatre obertures de la planta segona responen a la tipologia de balcons ampitadors, amb uns emmarcaments també força singulars, amb faixes motllurades i uns ampits amb relleus florals. Corona la façana una cornisa contínua motllurada decorada amb permòdols. Les obertures de la planta baixa estan decorades amb uns emmarcaments de grans carreus de pedra en escaire. El revestiment de la façana és simple, fet a base d'un arrebossat senzill pintat de color blanc.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 17, característic de l'Eixample urbà de la vila, dut a terme durant la segona meitat del segle XIX. Les construccions del c/ Sant Francesc són les més tardanes, amb algunes mostres importants de l'arquitectura sitgetana d'inicis del segle XX. El frontis del c/ Sant Bartomeu també és homogeni, malgrat contenir elements de diferents èpoques.

L'aixecament de l'edifici és anterior a l'any 1854 ja que, segons consta a la documentació conservada en l'Arxiu Municipal de Sitges, l'1 d'abril d'aquell any Joan Catasús es va adreçar a les autoritats sitgetanes tot sol·licitant la llicència necessària per a col·locar un balcó corregut en el primer pis, dos balcons en el segons i fer una reixa en els baixos de la finca. Els guardapols corbats que decoren la part superior de les obertures van ser afegits a inici del segle XX.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)