Casa Gran de Clariana/Can Solé de Clariana/Casa Forta de Clariana
Avinyonet del Penedès

Clariana. 08792 AVINYONET DEL PENEDÈS.
    Al centre del nucli de Clariana

Dolent
    Les teules de l'edifici van ser agafades per un familiar de la família Ràfols per restaurar la Torre Melina d'Esplugues, per la qual cosa l'edifici va començar a enrunar-se.
    Ref. cad.: 000400CF89H007
    J.M. Huélamo - ARQUEOCIÈNCIA

Avui tan sols resten alguns murs de l'edificació, la base de premsa, i les restes que la gent no va emportar-se amb destí a altres cases: les teules a una masia d'Esplugues, les pedres irregulars i de menors dimensions al camp de futbol de la Grava, i els carreus, finestres, espitlleres i d'altres a cal Verona de Les Gunyoles.

La foto número 1 correspon al seu estat de ruïna l'any 1979, abans del seu enderroc.

Apareix esmentat un apartament de Clariana, pel qual pagava un tal Francisco Soler, en un document emès "per aplegar lo Salari del Senyor Governador per lo añ de 1825", dintre la tercera classe, al costat d'"altra casa taulera de Ràfols" (LISTA, 1825). Segons informació oral d'en Mn. Margarit, al segle XII el bisbe de Vic s'encarrega el repoblament als senyors del castell de Calriana de l'Anoia.

INFORMACIÓ ORAL PERE LLOPART GARRIGA, 13 desembre de 2002. LISTA (1825) Lista per aplegar lo salario del Senyor governador per lo Añ de 1825 (Arxiu particular Can Fontanals)