Casa Gertrudis Marcer

c/ Bonaire, 29

Josep Mº Martino i Arroyo (1891-1957)
    Bo
    El Pla Especial estableix la conservació estricta de la façana; es permet la remunta d'un pis reculat 80 cm del pla del frontis.
    Pla Especial, 52. 2006
    Ref. cad.: 62230DF0605N
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici de dues plantes d'alçada (pb + 1p), amb dues obertures a la planta baixa i una al primer pis. En el nivell inferior, les obertures corresponen a una porta d'accés i a una finestra, del tipus "quarto de reixa"; ambdues presenten els brancals i els arcs escarsers que configuren les llindes, realitzats amb maó vist. Destaca la presència d'un ampli sòcol ceràmic, realitzat amb rajoles policromes decorades amb motius geomètrics i florals.
    Pel que fa al pis superior, aquest consta d'un únic balcó, centrat, amb la volada probablement d'obra mostrant un perfil motllurat i la barana metàl·lica de barrots simples.
    Finalment, el coronament consta únicament del tradicional ràfec de la teulada i d'una barana d'obra amb petits pilars en relleu.
    El frontis mostra un cert llenguatge modernista visible en l'ús del maó vist en els brancals i en els arcs rebaixats que configuren les llindes de les obertures, així com en el sòcol ceràmic de la planta baixa. El parament de la façana mostra un arrebossat de morter de tonalitat marró, en el que s'identifiquen línies esgrafiades que imiten un parament regular de carreus de pedra.

Josep Mª Martino i Arroyo és un dels arquitectes que més ha treballat a Sitges, destacant en la seva producció nombroses cases unifamiliars aïllades de la urbanització de Terramar, així com edificis entre mitgeres. Cal mencionar especialment els projectes de l'edifici de Correus, l'Escorxador i l'ampliació del Casino Prado. Se'l considera un dels màxims exponents de l'arquitectura noucentista sitgetana.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)