Casa Francesc Ferret Obrador

c/ Sant Francesc, 1-3

Antoni Mª de Ferrater i Bofill
    El Pla Especial insta a conservar la façana i a restaurar-la estrictament
    Núria Nolasco Azuaga

Es tracta d'un edifici d'habitatges, construït entre mitgeres i amb una estructura en alçat de planta baixa, tres pisos i terrat pla transitable. Disposa d'una ampla façana on s'organitzen vuit eixos verticals d'obertures, la tipologia de les quals varia, segons el nivell on estiguin situades. Dues de la planta baixa es correspon amb accessos a sengles vestíbuls de caixes d'escala, ja que en disposa de dues. Les obertures de la primera planta s'organitzen de la següent manera: els dos eixos extrems són finestres, seguits de dues balconades amb dues obertures cadascuna, i al centre es disposen dues finestres; la planta segona s'organitza pràcticament de la mateixa manera, llevat de les dues balconades són substituïdes per quatre balcons; i la planta tercera recupera l'organització de balconades de la primera. La volada dels balcons és decreixent, segons l'alçada, i disposen del mateix disseny de barana, de ferro de forja amb elements curvilinis (reganyols) sota el passamà (que és simple) i a la zona de sòcol. Destaquen també els ampits de totes les finestres, motllurats i en voladís i dues mènsules cadascun, amb el frontal decorat amb rajola de valència de color blau marí. Totes les obertures disposen d'uns emmarcaments motllurats que sobresurten lleugerament de la línia de façana, destacant les llindes de les obertures de la darrera planta, que tenen forma d'arc escarser, decorades amb motius florals. Corona la façana una cornisa contínua motllurada i decorada amb permòdols. El revestiment de la façana està fet a base d'un arrebossat simple. El frontis incorpora una capelleta amb la figura de Sant Francesc on hi consta la data de 1775.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 16 que, segons aquesta normativa municipal, inclou una illa de cases característica del creixement urbà de Sitges durant la segona meitat del segle XIX, entorn del c/ Parellades, així com alguns edificis anteriors del c/ Sant Gaudenci.

Aquest edifici alberga a la seva planta baixa el popular bar "Xatet", fundat per Salvador Satorra en la dècada dels anys vint del segle XX.

COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges ESQUERDA, M. (2002) "Sitges artístic". Tarragona Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)