Casa Francesc Ferrer
Sitges
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Es tracta d'un edifici d'habitatges construït entre mitgeres i estructurat en alçat en planta baixa i dos pisos. Destaquen diversos elements que donen caràcter a l'edifici i l'apropen a una estètica a mig camí entre l'ecleticisme i el post modernisme. Un d'aquests elements és la gran balconada de la primera planta, amb una llosa motllurada amb dues mènsules a cada extrem, i la barana de ferro amb matxons d'obra massissa. Dita barana combina barrots verticals simples amb helicoïdals, amb uns reganyols decoratius i passamà simple. Un segon element és la galeria de finestres de la planta segona, amb llindes d'arc rebaixat i pilars d'obra de maó de separació. Dites finestres disposen d'uns ampits fets amb tres filades d'obra de maó fent voladís. Destaca també la gran cornisa que corona la façana, on es combinen filades de maó amb diversa disposició, que suporten un ràfec de teules. El revestiment de la façana, fet amb un arrebossat senzill pintat de color blanc, contrasta amb els elements d'obra vista de la segona planta i la cornisa.
Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 17, característic de l'Eixample urbà de la vila, dut a terme durant la segona meitat del segle XIX. Les construccions del c/ Sant Francesc són les més tardanes, amb algunes mostres importants de l'arquitectura sitgetana d'inicis del segle XX. El frontis del c/ Sant Bartomeu també és homogeni, malgrat contenir elements de diferents èpoques. El projecte arquitectònic original de l'edifici es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.
Història
L'autor de l'edifici, Enric Sagnier i Vilavecchia, va néixer a Barcelona l'any 1859 i va obtenir el títol d'arquitecte el 1892. Va obtenir tres vegades el premi al millor edifici convocat per l'Ajuntament de Barcelona i és autor d'obres destacades en aquesta ciutat, entre elles l'edifici de la Caixa d'Estalvis de la Via Laietana. A Sitges va projectar diferents cases, algunes d'elles d'estil plenament neogòtic i d'altres d'estil noucentista.
Bibliografia
COLL, I. (2001) "Arquitectura de Sitges. 1800-1930". Sitges
Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)