Casa Josep Manual

c/ Sant Francesc, 26

Neoclàssic
    Jaume Suñé i Juncosa (atrib.)
    Bo
    El Pla Especial considera que cal conservar estrictament la façana; es permet afegir un pis, enretirat 1 metre de la línia del frontis.
    Pla Especial, 260. 2006
    Ref. cad.: 62228DF0606S
    Núria Nolasco Azuaga

Edifici d'habitatges construït entre mitgeres i amb una façana estructurada en alçat en planta baixa i un pis. Els elements que defineixen la decoració de la façana s'apropen a uns trets formals propis del llenguatge eclèctic. Destaca una balconada que ocupa gairebé la totalitat de l'amplada de la façana, amb una llosa d'obra i barana de ferro de forja, amb elements decoratius corbs a la zona de sòcol i un passamà simple, també decorat amb elements corbs. Un segon element característic de la construcció, és l'emmarcament del cos central corresponent a la planta pis, on es disposen unes pilastres rematades per una cornisa motllurada en forma de frontó amb un pinacle geomètric. Entre les dues pilastres es disposa un relleu circular amb motius florals. Corona l'edifici una cornisa motllurada damunt de la qual s'organitza la barana del terrat, avui dia terrassa d'una remunta.

Segons els Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges, aquest edifici disposa del tipus de protecció IV. Forma part del Conjunt 17, característic de l'Eixample urbà de la vila, dut a terme durant la segona meitat del segle XIX. Les construccions del c/ Sant Francesc són les més tardanes, amb algunes mostres importants de l'arquitectura sitgetana d'inicis del segle XX. El frontis del c/ Sant Bartomeu també és homogeni, malgrat contenir elements de diferents èpoques. El projecte arquitectònic original de l'edifici es conserva a l'Arxiu Municipal de Sitges.

El possible autor de l'edifici, Jaume Suñé i Juncosa, és considerat un dels màxims exponents de l'eclecticisme sitgetà. És autor de moltes obres d'arquitectura de la vila, especialment a l'eixample, on treballarà intensament a partir de 1868. El seu projecte de l'eixample sitgetà data de l'any 1880 i altres obres d'urbanisme en què va participar són la modificació de la plaça d'Espanya i la reforma de l'entorn del santuari del Vinyet. Entre els edificis que va realitzar a Sitges destaquen, la casa Sans i Bori, la casa Ferret i les cases Catasús i Planes. Fora de la vila també va treballar a Gràcia i a Sant Gervasi.

MILES, C. (1980) "L'obra sitgetana de Jaume Suñé i Juncosa". Butlletí del Grup d'Estudis Sitgetans. Sitges.
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Catàleg del Municipi de Sitges (2006)